Hester van Buren verruilt Rochdale voor wethouderschap

Hester van Buren vertrekt als bestuursvoorzitter bij woningcorporatie Rochdale om wethouder Financiën te worden in Amsterdam.

Haar voordracht is woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van het Amsterdams Coalitieakkoord en de beoogde wethoudersploeg voor de komende vier jaar. De gemeenteraad moet haar voordracht nog bekrachtigen in de vergadering van 1 juni aanstaande.

Van Buren krijgt als wethouder de portefeuille Financiën, Personeel en Organisatie, Luchthaven en Zeehaven. Zij zal namens de Partij van de Arbeid zitting nemen in het nieuwe college van de hoofdstad.

Van Buren was twaalf jaar bestuurder bij de Amsterdamse woningcorporatie en stond sinds 2015 aan het roer als voorzitter van de Raad van Bestuur. De overstap naar de politiek komt volgens de woningcorporatie snel en onverwacht. Rochdale betreurt haar vertrek, maar heeft veel vertrouwen in de organisatie die er staat: ‘Hester van Buren was de drijvende kracht achter de enorme ontwikkeling die Rochdale de afgelopen twaalf jaar heeft doorgemaakt tot de toonaangevende corporatie die het nu is.’

Voordat Van Buren bij Rochdale aan de slag ging, was ze onder meer directeur Wonen bij woningcorporatie Stadgenoot (2008-2010) en daarvoor directeur Woondiensten bij de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV, 1999-2008).  

Snel op zoek naar een opvolger
De Raad van Commissarissen van Rochdale zal snel op zoek moeten naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Paul Vismans, voorzitter RvC:  ‘Het zijn grote schoenen om te vullen, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit op afzienbare termijn gaat lukken. Rochdale is een geweldig bedrijf om bestuurder van te zijn.’