Hermon Erfgoed levert mouterij De Goudsbloem-Schiedam op

De restauratie- en herontwikkelingswerkzaamheden aan de rijksmonumentale mouterij De Goudsbloem aan de Noordvest 61-63 te Schiedam zijn na 2 jaar afgerond.

Op 22 oktober heeft Hermon Erfgoed de laatste studio’s voor short stay opgeleverd. De 34 studio’s zijn allemaal gestoffeerd en gemeubileerd en standaard voorzien van een eigen keuken, badkamer en toilet. De oplevering heeft in delen plaats gevonden. Hierdoor zijn een aantal studio’s al in gebruik genomen. 

In de hoogtijdagen (1850–1880) van de jeneverindustrie telde de stad wel bijna 400 branderijen. De Goudsbloem is een van de laatst bewaarde erfenissen uit deze tijd. In de mouterij werd van granen mout gemaakt. Dit product werd gebruikt voor het maken van jenever.

De Goudsbloem stond ooit op de nominatie om gesloopt te worden. Met dank aan een tweetal krakers is het bewaard gebleven. Op eigen kosten en energie hebben zij de vervallen mouterij opgeknapt en geëxploiteerd als jongerencafé en restaurant. In 2006 kwam het rijksmonument leeg te staan en wachtte het totdat het een nieuwe bestemming zou krijgen. Na 10 jaar leegstand kocht Hermon Erfgoed het rijksmonument aan om het te herbestemmen tot 34 zelfstandige studio’s voor short stay. Een deel van de studio’s zal worden gebruikt door jongvolwassenen met een vorm van autisme in de levensfase studie of werk. De begeleiding van deze groep wordt verzorgd door Stichting Veste/Jados.