Helfrich koestert met Primevest zowel institutioneel als particulier

Na de Patrizia-miljarden kiest Peter Helfrich voor nichespeler Primevest Capital Partners. Met de overname van Holland Immo Group slaat hij een brug naar een semi-institutioneel fonds.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 26 november 2021

De recente overname van Holland Immo Group met een beheerd vermogen van € 0,9 mrd door boutique Primevest met € 1,9 mrd aan assets verraste organisaties, klanten en de markt. Manfred Kühl is de man die Holland Immo Group heeft grootgemaakt, een Eindhovense aanbieder van fondsen voor met name particulieren die in vastgoed willen beleggen. Past dat bij een boutique voor institutionelen, zoals Primevest Capital Partners? Past dat bij een directeur als Peter Helfrich, die internationaal zijn sporen verdiende bij partijen zoals Patrizia, dat bijna € 50 mrd aan vastgoed onder zijn hoede heeft?

Alle seinen op groen
In het Primevest-kantoor op de roemruchte Utrechtse Maliebaan legt Helfrich uit dat hij al voor zijn vertrek naar Primevest in gesprek was met Manfred Kühl van Holland Immo Group. De 30 Eindhovenaren hadden Helfrich op het eerste gezicht niet nodig. Uit het onderzoek van PropertyNL (zie pagina 46) blijkt dat alle seinen voor Holland Immo Group op groen staan. De portefeuille groeit als kool (van € 727 mln vorig jaar naar € 841 mln) en in de vergelijkingen van Vastgoedfondsenscan op het gebied van transparantie en kwaliteit scoort Holland Immo Group samen met VSN en Sectie5 het beste in Nederland. Met een markt die schreeuwt om een goed en betrouwbaar product lijkt niets een verdere expansie van Holland Immo Group in de weg te staan.
Maar het kan altijd beter, en Holland Immo Group zocht naar continuïteit voor al zijn stakeholders in het kader van bedrijfsopvolging, zo betoogt Helfrich. ‘Het klopt, we hebben zeer complementaire bedrijven. We gaan de naam en de organisatie met 30 collega’s van Holland Immo Group ook zeker in stand houden. De overname geeft ons wel direct toegang tot een netwerk van gevestigde relaties met particuliere beleggers en family offices. Ook voegen we over en weer veel expertise toe vanuit de marktposities van beide bedrijven en krijgen we direct toegang tot het woonzorgsegment voor ouderen. Veel mensen weten dat Holland Immo Group ook al de eerste stappen heeft gezet voor producten voor institutionele beleggers. Als je dat wilt uitbouwen, moet je het platform versterken op het gebied van acquisitie, asset management, risicobeheer en compliance.’

Combinatie van boutiques
Helfrich kan profiteren van wat Kühl in de afgelopen 20 jaar heeft opgebouwd. In goede en slechte tijden heeft hij 50 fondsen geplaatst, waarvan er slechts vier sterk achterbleven bij het geprognosticeerde rendement. Dat is een trackrecord die maar enkele aanbieders in Nederland kunnen laten zien.
Samen met Holland Immo Group heeft Primevest een visie voor de toekomst neergelegd. ‘Wij willen individuen helpen te voorzien in hun financiële toekomst door te investeren in de toekomst van onze steden. Dat doen we door duurzame woningen aan te bieden, en de connectiviteit en mobiliteit te verbeteren.’ Het lijkt een mission statement van onder de kopieermachine, maar dat ontkent Helfrich. ‘Het klopt dat veel beleggers op dit moment inzetten op woningen, maar die kiezen voor grote beleggingen van € 50–200 mln in de grote steden. Daaronder zit een veel groter segment van kleinere steden met kleinschalige projecten, bijvoorbeeld in de zorg. Mobiliteit en connectiviteit betekent dat je kijkt naar parkeren en glasvezel, allemaal trajecten waarbij we expertise opbouwen.’
Zo’n combinatie van boutiques lijkt bij uitstek de mogelijkheid om anticyclisch op acquisitiepad te gaan. Pak eens een mooie retail-portefeuille, nu de markt er met een boog omheen gaat. Helfrich: ‘Nee, dat soort opportunisme gaan we niet doen. We moeten zorgvuldig zijn met het aan ons toevertrouwde geld en focus laten zien in onze investeringsstrategieën. Dat schept vertrouwen en voorspelbaarheid. Ik zie zeker mogelijkheden om in winkelstraten tegen tien of elf keer de huur in te kopen, maar dan moet ik wel weten wat de bodem van de huurprijs van bijvoorbeeld een modewinkel is. Op dit moment weten we nog steeds niet waar de bodem is. Dan kun je beter een toekomstvisie ontwikkelen met een logisch scenario, met het accent op steden, duurzaamheid en connectiviteit.’

Alternatieve categorieën
Nieuw is dat Helfrich nadrukkelijk alternatieve categorieën zoals parkeergarages en telecommunicatie-infrastructuur op de kaart wil zetten. ‘In het afgelopen decennium hebben deze categorieën een gestage groei laten zien’, aldus Helfrich, die in zijn vrije tijd commissaris is van het digitale parkeerplatform ParkBee.
Opvallend is dat Helfrich nauwelijks onderscheid maakt tussen de institutionele wereld en de particuliere belegger. Bij Patrizia was dat verdeeld. Het bedrijf werkte met mandaten van institutionele beleggers, maar omdat het moederbedrijf beursgenoteerd is in Duitsland, past het ook in een aandelenportefeuille van een kleine particuliere belegger. Helfrich: ‘Ik denk dat de vraag naar fondsen voor particuliere en semi-institutionele beleggers verder zal toenemen naarmate de bevolking structureel ouder wordt en de behoefte aan individuele vermogensvorming voor de oude dag toeneemt. Met de huidige lage rentestand vindt er een verschuiving plaats van staatsobligaties en spaarrekeningen naar de beleggingscategorieën waarin wij gespecialiseerd zijn. Ook volgt een toenemend aantal particuliere beleggers het voorbeeld van institutionele spelers en gaat elders op zoek naar stabiele inkomstenbronnen voor hun persoonlijke pensioenregelingen. We staan aan het begin van een semi-institutionele markt van een groeiende groep mensen die hun eigen pensioenvoorzieningen treffen. Daarbij passen vertrouwde aanbieders in de markt.’

Profiel Holland Immo Group
Het in Eindhoven gevestigde en AFM-gereguleerde Holland Immo Group biedt gespecialiseerde fondsen in woningen, zorgvastgoed en parkeergarages met name voor particuliere beleggers. Het heeft een beheerd vermogen van € 0,9 mrd, verdeeld over meer dan 25 fondsen met objecten in Nederland, Duitsland, Italië en Spanje. Bij Holland Immo Group werken 30 mensen.

Profiel Primevest Capital Partners
Primevest heeft een belegd vermogen van € 1,9 mrd, verdeeld over zes fondsen en drie mandaten. Er werken 20 mensen op het hoofdkantoor in Utrecht en 20 in Berlijn. Peter Helfrich en Gaston Hupkens zijn in augustus dit jaar van start gegaan bij Primevest als respectievelijk managing partner en head of operations. Primevest is een nichespeler met CommonWealth Investments als aandeelhouder. Het senior managementteam bestaat naast Peter Helfrich en Gaston Hupkens uit partners Bart Pierik, Hans-Peter Renk en Bas van Dongen. Samen met Holland Immo Group bestaat het gecombineerde team uit circa 70 professionals die vanuit de kantoren in Utrecht, Eindhoven en Berlijn blijven opereren.
Helfrich was hiervoor actief bij Patrizia als hoofd van Zuidwest-Europa, country manager Nederland en ruim zeven jaar senior managing director. Hij is momenteel lid van de raad van commissarissen van smart digital car park operator ParkBee en lid van de raad van advies van de Patrizia Foundation. Eerder werkte Helfrich in Zweden, Duitsland en Italië als manager van CBRE Investment Managers en het voormalige ING Real Estate Investment Management.