Heijmans boekt meer winst bij nagenoeg gelijke omzet

Bouw- en infrabedrijf Heijmans boekte over het eerste halfjaar iets minder omzet dan in 2021, maar de nettowinst ging van €10 miljoen naar € 30 miljoen.

Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. De orderportefeuille steeg met ongeveer € 200 miljoen tot € 2,2 miljard. Heijmans handhaaft zijn outlook voor geheel 2022. Het betekent dat de omzet naar verwachting iets zal stijgen.

Heijmans kampt met problemen waar de hele sector mee kampt, zoals stikstof, inflatie en tekort aan mankracht. ‘Voor de woningmarkt is versnelling van de productie alleen mogelijk als een complex van factoren zich kan keren, zoals stikstof, het toevoegen van plancapaciteit, versnelling in ruimtelijke ordening en behoud van menskracht in de bouw,’ aldus Heijmans in een persbericht. ‘Op korte termijn zijn geopolitieke en macro-economische omstandigheden – waaronder de beschikbaarheid van materiaal en arbeid en stijgende grondstofprijzen – een uitdaging voor de hele sector.’

De omzet bij de afdeling vastgoed lag in het eerste halfjaar een fractie hoger dan vorig jaar. Opvallend is de grotere portefeuille: € 676 miljoen nu, vergeleken met € 571 een jaar geleden.

In de eerste zes maanden zijn er 1031 woningen verkocht, dat waren er 1209 in 2021. Met name zag het bedrijf een daling in de afdeling B2C (433 in 2022 ten opzichte van 870 in 2021), omdat er in de eerste helft van 2022 weinig projecten in de verkoop gingen.