In Europa zullen de komende 10 jaar meer dan 250 nieuwe fabrieken van accuproducenten en hun leveranciers worden gebouwd. Dat concludeert internationaal adviesbureau Buck Consultants International op basis van een analyse van de toekomstige Europese battery market, woensdag gepresenteerd op vakbeurs Transport Logistic in München.
Naarmate elektrische voertuigen steeds meer verplicht zullen worden, in combinatie met de wens om minder afhankelijk te worden van Chinese accuproducenten, zal de noodzaak om accu’s lokaal te produceren leiden tot een golf van nieuwe productie-installaties en distributiecentra van accuproducenten en hun toeleveranciers in Europa, geeft Buck Consultants aan.
De wereldwijde markt voor accu’s zal naar verwachting van het adviesnureau de komende vijf jaar met 800% groeien, met een toenemend aandeel geproduceerd in Europa (voornamelijk lithium-ion). “Aangezien er een substantiële discrepantie bestaat tussen de ambities van Europa op het gebied van elektrische voertuigen en de huidige productiecapaciteit voor accu’s, verwachten we een golf van nieuwe fabrieken”, zegt René Buck, ceo van Buck Consultants International. “Niet alleen van de fabrikanten zelf, zoals CATL, BYD, LG en Panasonic. Maar ook van hun toeleveranciers, de producenten van bijvoorbeeld anoden, kathoden, separatoren en batterijmanagementsystemen.”
Op basis van haar wereldwijde adviespraktijk, ziet Buck Consultants zeven belangrijke voorwaarden voor bedrijven in de waardeketen van accu’s: toegang tot grondstoffen, nabijheid van klanten, beschikbaarheid van energie -bij voorkeur uit hernieuwbare bronnen, beschikbaarheid van terreinen -soms tot 300 ha, vaardigheden en beschikbaarheid van arbeidskrachten, economische prikkels en medewerking van overheden.
Stimulansen
Wat overheidsondersteuning betreft, hebben de VS het voortouw genomen met belastingverminderingen die beschikbaar zijn onder de Inflation Reduction Act van president Joe Biden. De reactie van Europa met IPCEI (Important Project of Common European Interest) wordt op dit moment door accu producerende bedrijven als minder aantrekkelijk gezien. IPCEI is een Europees programma voor de ontwikkeling van een concurrerende, innovatieve en duurzame waardeketen voor accu’s in de EU, waarmee nationale regeringen bedrijven kunnen stimuleren om accufabrieken te bouwen.
Battery hot spots
Voor Europese toeleveranciers aan de accubedrijven en logistiek dienstverleners is dit een nieuwe markt. Steden en regio's die zich willen ontwikkelen tot battery hot spots moeten een gedetailleerd Battery Cluster Development Plan maken, aldus Eric Mekenkamp, principal consultant bij Buck Consultants International. “Een succesvol businessplan begint met een analyse van wat de regio werkelijk te bieden heeft voor verschillende partijen in de hele waardeketen. Het plan moet onder meer technologische samenwerkingsmogelijkheden met universiteiten bevatten, een realistische arbeidsmarktanalyse, een overzicht van kleine en grote sites voor potentiële investeerders en een marketingplan op maat gericht op specifieke doelgroepen.”