Halfjaar-ranking adviseurs: CBRE nummer één in kantorenmarkt

CBRE was het eerste halfjaar nummer één in de kantorenmarkt en marktleider in de belangrijke regio’s Den Haag en Rotterdam. In Amsterdam en Utrecht is sprake van een nek-aan-nekrace met Cushman & Wakefield

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 30 augustus 2019

In de kantorenmarkt valt op dat CBRE landelijk duidelijk de eerste plaats pakt met een volume van ruim 248.000 m² aan kantoortransacties. De grootste makelaar ter wereld bouwt in Nederland al enige jaren aan het marktleiderschap in de markten waarin het kantoor actief is, en dat lijkt aardig te lukken: in Den Haag, Groot-Rijnmond en West-Brabant was CBRE in het eerste halfjaar de nummer één. In Amsterdam en Utrecht moest CBRE nog Cushman & Wakefield voor zich laten, maar de verschillen zijn klein.

Landelijk is er een flink gat tussen CBRE en Cushman & Wakefield en nummer 3 en 4, JLL en Dynamis. Bij de internationale partijen valt op dat Colliers wat wegzakt in de kantorenmarkt dit eerste halfjaar.

In de kantorenmarkt is er als vanouds een prominente rol weggelegd voor lokale specialisten, en in dat opzicht valt vooral DRS Makelaars op, specialist in Groot-Amsterdam. Door betrokkenheid bij meer dan 50.000 m² aan transacties rukte DRS op naar een vijfde plaats in de landelijke lijst en een derde plaats in Groot-Amsterdam.

Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting scoort als lokale specialist wederom hoog in Utrecht, een markt waar geen van de leidende partijen (Cushman, CBRE, Ans de Wijn, JLL) er met kop en schouders bovenuit steekt. In Groot-Rijnmond staat De Mik Bedrijfshuisvesting op een mooie tweede plaats na marktleider CBRE. In Zuidoost-Brabant, de regio rond Eindhoven, is Verschuuren & Schreppers (partner in Dynamis) nummer één. Ook in Arnhem/Nijmegen (Strijbosch Thunnissen), Noordoost-Brabant (HRS Bedrijfsmakelaars) en Twente (Snelder Zijlstra) zijn Dynamis-partners de grootste partij. In Leiden en de Bollenstreek laat Basis Bedrijfshuisvesting met de eerste plaats in de kantorenmarkt de kracht zien van lokaal specialisme.