Gunstige omstandigheden Nederlandse vastgoedmarkt

De omstandigheden in de Nederlandse vastgoedmarkt zijn overwegend positief. Dat meldt de Rabobank in zijn VastgoedUpdate 2018.

De sterke economische omstandigheden, de actieve beleggingsmarkt en groeiende investeringen gericht op verduurzaming en transformatie van bestaand vastgoed, dragen hieraan bij. Tekorten uiten zich vooral in kwaliteit en dat zien we terug in alle vastgoedsegmenten. Maar de mate waarin en de manier waarop nieuwbouw bijdraagt om deze tekorten weg te werken, verschilt per type vastgoed. Daarnaast verscherpen de verschillen tussen kansrijke en kansarme steden en regio’s, aldus de VastgoedUpdate 2018.

Vooruitzicht
De Nederlandse economie bevindt zich in een fase van stevig cyclisch herstel. Na een economische groei van 2,2% in 2017, verwacht de Rabobank in 2018 een groei van 3,3%. Ook de stemming in de vastgoedmarkt is uitbundig, maar tekorten van materiaal en personeel in de bouwsector spelen de commercieel vastgoedmarkt parten. Nieuwbouw en transformaties komen langzamer van de grond of krijgen te maken met vertraging. Stijgende bouwkosten worden doorberekend in verkoopprijzen, wat rendementen onder druk zet. Daarnaast stijgen de lange rentes, maar is er nog geen afname in de vraag naar financiering waar te nemen.

Seinen op groen voor een goed beleggingsjaar
De bank verwacht dat het beleggingsvolume zich wederom sterk gaat ontwikkelen in dit jaar. Of 2018 een nieuw recordjaar wordt valt nog te bezien. De vraag naar geschikte beleggingsproducten is onverminderd groot, maar om de records van 2017 te verbreken moet er voldoende geschikt aanbod op de markt komen en zullen er grote transacties (portefeuilles) verhandeld moeten worden.

Vastgoed in Nederland biedt voor veel beleggers nog altijd een gunstig rendement, maar zij moeten daarvoor wel steeds vaker uitwijken naar risicovollere vastgoedsegmenten en locaties. Steden buiten de G4 genieten duidelijk meer aandacht dan enkele jaren geleden. Dat geldt zowel voor modern vastgoed als voor vastgoed waar nog waarde aan toegevoegd moet worden door middel van renovatie of transformatie.

Ambitie Rabobank
De Nederlandse vastgoedvoorraad kan beter benut worden door leegstand te beperken. Rabo Real Estate Finance heeft daarom de duurzame ambitie om tot 2023 de financiering mogelijk te maken van 20.000 woningen die gerealiseerd worden via transformatie of herbestemming. Door minimaal 1,5 mln m² vastgoed via transformatie of herbestemming een nieuw leven te geven, reduceert de bank leegstand, afval en onnodige aantasting van bestaande natuurlijke gebieden.

Weer hoog beleggingsvolume in eerste kwartaal
De beleggingsmarkt is 2018 goed begonnen. In het eerste kwartaal van 2018 werd een beleggingsvolume van € 2,83 mrd geregistreerd (bron: Real Capital Analytics). Dit is vergelijkbaar met het volume in dezelfde periode van vorig jaar (€ 2,87 mrd), dat later een recordjaar bleek te zijn.

Het grootste deel van het beleggingsvolume kwam afgelopen kwartaal voor rekening van kantoren en woningen. Beide segmenten waren goed voor ongeveer € 750 mln. De bedrijfsruimtemarkt was in omvang de derde markt en goed voor een volume van € 417 mln. Daarmee kwam dit segment zo’n 15% lager uit dan een jaar eerder, maar over een langere periode beschouwd ligt het volume nog altijd op een zeer hoog niveau.