Groen licht voor grootste houten woonwijk van Nederland

Er komt een levendige, groene en duurzame woonbuurt tussen de Gooiseweg en het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost. Wel wordt het aantal voorgenomen woningen met 30% teruggebracht naar slechts zevenhonderd. Het is daarmee nog wel het grootse houtbouwproject van Nederland in ontwikkeling.

De buurt ligt aan de oostkant van het Nelson Mandelapark. In het plan zijn negen woonblokken opgenomen: 40% sociale huur, 40% middensegment en 20% vrije sector. Ook komt er een schoolgebouw, ruimte voor maatschappelijke en commerciële voorzieningen en de mogelijkheid tot zelfbouw. Een kwart van de woningen wordt met ‘stadsdeelvoorrang’ toegewezen aan bewoners uit Zuidoost.

Nieuw is dat een hele wijk uit hout wordt gebouwd. “Bouwen met natuurlijke materialen zoals hout helpt in de strijd tegen klimaatverandering. Hout is goed herbruikbaar en werkt als een opslagplaats voor CO2. Omdat veel onderdelen van een houtbouwproject vooraf in een fabriek worden vervaardigd, is er minder werk op de bouwplaats nodig. Dit betekent minder overlast en geluid van machines en gereedschappen op locatie”, aldus wethouder Van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling.

De nieuwe buurt wordt verbonden met het Nelson Mandelapark. Dit park wordt de komende jaren grondig vernieuwd. Aanvankelijk wilde de gemeente Amsterdam in het gebied duizend woningen bouwen. Na bewonersinspraak is het aantal verminderd; het westelijk deel van het bouwveld wordt niet bebouwd en de gebouwen worden minder hoog: vier in plaats van zeven bouwlagen.

img
Redacteur
Profiel