Gemeenteambtenaar met schimmig WOZ-bureau terecht ontslagen

De eigenaar van AppjectWOZ BV, een WOZ-bureau dat tientallen gemeenten bombardeerde met Woo-verzoeken, bleek tevens ambtenaar bij de gemeente Haarlemmermeer te zijn. De gemeente ontsloeg hem terecht, zo oordeelt de kantonrechter.

De ambtenaar bij de gemeente Haarlemmermeer kreeg vorig jaar te horen dat hij zijn biezen kon pakken, nadat een alerte ambtenaar van een andere Noord-Hollandse gemeente zijn naam had achterhaald. De man schoot Woo-verzoeken (Wet open overheid) als hagel op tientallen gemeenten af. Volgens de kantonrechter heeft dat tot een hoop commotie in gemeenteland geleid.

Ambtenaren kregen bij een reactie op de Woo-verzoeken slechts een geautomatiseerde e-mail terug. Het bedrijf AppjectWOZ was alleen per mail en WhatsApp bereikbaar en de medewerkers Joost, Kim, Valerie en ‘mr. Berenburg’ bleken bij nader onderzoek niet te bestaan.

Valsheid in geschrifte

Daarnaast loog de eigenaar van AppjectWOZ over de datum waarop hij de Woo-verzoeken verstuurde. Hij deed dat naar eigen zeggen op 1 juni 2023 en eiste betaling van de proceskosten wegens het overschrijden van de behandelingstermijn. In werkelijkheid stuurde hij de barrage aan e-mails in september. De kantonrechter geeft in zijn vonnis aan dat de man valsheid in geschrifte heeft gepleegd.

Integriteitseisen

De oud-ambtenaar eiste € 2 mln wegens onterecht ontslag, maar de kantonrechter veegt die eis zonder meer van tafel. De rechter wijst onder andere op de hoge integriteitseisen die aan een ambtenaar worden gesteld. Het ontslag blijft dan ook gehandhaafd. De eigenaar van het WOZ-bureau moet de proceskosten en een schadevergoeding van € 5.500 aan de gemeente Haarlemmermeer betalen.   

WOZ-bureaus riepen de afgelopen jaren veel wrevel op omdat ze gemeentes handenvol tijd en geld kostten. Ook de rechterlijke macht was allesbehalve gecharmeerd van de tienduizenden extra zaken die de aanpak van WOZ-bureaus opleverden. Sinds dit jaar beperkt de wet de hoogte van de proceskostenvergoedingen.