Gemeente zoekt ontwikkelaar woontoren in Amstelkwartier

Dinsdag 23 juli 2019 is de selectieprocedure gestart voor kavel 5 in de wijk Amstelkwartier fase 2 in Overamstel.

De gemeente zoekt een partij die de hoogbouw op die prominente locatie aan de Amstel kan uitwerken tot 70-90 woningen in de vrije sectorkoop-en minimaal 70 in het middel dure huursegment met verschillende voorzieningen op de begane grond.

Kavel 5 beslaat de noordwestelijke hoek van het gebied en biedt ruimte aan circa 14.000 m² oppervlakte aan bebouwbare ruimte. De markt wordt uitgedaagd tot het ontwerpen van een ranke toren als baken van Amstelkwartier fase 2 langs de Amstel. Op het kavel wenst de gemeente een duurzaam en tijdloos ontworpen gebouw, die de relatie aangaat met de directe omgeving en met andere hoogbouw langs de Amstel. Een groene en duurzame uitstraling van het gebouw vanaf de straat is een belangrijk element, alsook een connectie met de omliggende openbare ruimtes Bella Vistapark, de Amstel, en de Duivendrechtsevaart. In de plint is ruimte voor publieke functies, die bijdragen aan de levendigheid in de nieuwe stadsbuurt.

Selectieprocedure
De procedure bestaat uit twee rondes. In de getrapte voorselectie worden maximaal 4 partijen gekozen, die doorgaan naar de definitieve selectie. Geïnteresseerde partijen kunnen zich inschrijven voor de tender tot en met 4 oktober 2019. Er wordt geselecteerd op kwaliteit, duurzaamheid en optiebieding. De brochure en bijlagen zijn gepubliceerd op TenderNed onder ‘Tender Optiecontract Kavel 5 Amstelkwartier’. De definitieve gunning staat gepland voor 5 maart 2020.

Amstelkwartier
In Amstelkwartier 1e en 2e fase worden circa 2.500 woningen gebouwd voor verschillende doelgroepen. De wijken maken deel uit van het gebied Overamstel, dat nu stapsgewijs transformeert van werkgebied naar een nieuwe Amsterdamse stadswijk, met een mix van woningen en voorzieningen. De ontwikkeling van de 1e fase is bijna voltooid. De ontwikkeling van de 2e fase is in volle gang en de 3e fase beslaat het deel van de buurt aan de andere zijde van de Amstelstroomlaan, waarvoor nu ruimtelijke plannen worden gemaakt.