Fibonacci Amsterdam opgeleverd: 243 betaalbare huurwoningen voor jongeren

Duurzaam wooncomplex Fibonacci is woensdag in Amsterdam opgeleverd. Fibonacci bestaat uit 49 sociale en 194 middeldure huurwoningen.

Het duurzame gebouw biedt onderdak aan zo’n 350 jongeren. Fibonacci is een project van de bouwende projectontwikkelaar VORM, vastgoedbedrijf Rockfield, woningcorporatie Stadgenoot en de gemeente Amsterdam.

In de ontwikkeling van Fibonacci is veel aandacht geweest voor de leefomgeving van de toekomstige bewoners. De ligging, functies en inrichting dragen bij aan de vorming van een woongemeenschap. Zo heeft het Cohesion Woonconcept een gezamenlijke woonkamer, sport- en wasruimte en een community manager in het gebouw. Ook kunnen bewoners spullen met elkaar delen, zoals een stofzuiger of printer.

Sneller en duurzamer bouwen

Bijna alle woningen hebben een energielabel van A+++. Het gebouw heeft een eigen warmte koude opslag-installatie waarop de woningen zijn aangesloten. Daarnaast worden de groene daktuinen gebruikt voor het opslaan van circa 200 m3 water. Dat water wordt in droge periodes gebruikt om de planten water te geven. De daktuinen voorkomen hittestress en vormen een belangrijke plek voor flora en fauna, midden in de stad. Er is een natuurinclusieve toren met ook nestgelegenheid voor diverse vogelsoorten, vleermuizen en insecten.

Het gebouw is opgebouwd uit kant-en-klare bouwelementen, inclusief de badkamers. Dit heeft tijd bespaard tijdens de bouw en levert ook kostenbesparing en milieuwinst op. Minder afval bijvoorbeeld. En daarnaast heeft het verminderen van vervoersbewegingen gezorgd voor een lagere CO2-uitstoot.