Familie Blokker brengt vastgoed onder in HB Capital Real Estate

Familie Blokker brengt al haar vastgoed onder in HB Capital Real Estate. De bestaande vastgoedportefeuille van HB Capital is uitgebreid met € 158 mln aan panden die al wel in bezit waren. Dat blijkt uit het jaarverslag.

De familie Blokker lijkt na een korte periode van meer openheid over het vermogen weer te kiezen voor privacy, zo meldt het FD. Er zijn aan het begin van dit jaar meer dan € 800 mln aan investeringen overgeheveld naar fondsen voor gemene rekening. Die hoeven namelijk geen cijfers te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Blokker gaf in februari juist meer inzage in het vermogen door voor het eerst een jaarverslag te publiceren van haar investeringsmaatschappij HB Capital. Dit was een methode waarmee het de plicht om te deponeren omzeilde. Blokker gaf daarop aan dat zij het beleid wijzigden omdat het 'niet meer past bij de huidige tijdgeest.’ Ook kritische geluiden van de buitenwereld wogen mee.

In het nieuwe jaarverslag over 2018-2019, dat HB Capital afgelopen maand deponeerde, valt op te maken dat een aanzienlijk deel van het kapitaal in fondsen voor gemene rekening is gestopt. Het gaat om € 813 mln aan aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, deelnemingen en investeringen in private equity. Daarnaast is ook € 25 mln aan liquide middelen overgebracht.

Vastgoed
Het vastgoed dat familie Blokker bezit, blijft wel onder HB Capital hangen, in het hiervoor opgerichte HB Capital Real Estate. Hierin zit nu het vastgoed dat al onder HB Capital hing, aangevuld met panden ter waarde van € 158 mln die eerder onder een andere structuur vielen. Het vastgoed overhevelen naar het fonds voor gemene rekening zou kostbaar kunnen zijn, omdat er dan overdrachtsbelasting verschuldigd is.

Over het gebroken boekjaar 2018-2019 boekte HB Capital een winst van € 12 mln. Dat is fors lager dan in het voorgaande boekjaar. Toen kwam de nettowinst uit op € 100 mln. Grootste boosdoener was de waardedaling van de deelnemingen en aandelen die de investeringsmaatschappij in bezit had.

De investeringen van de familie Blokker zijn overigens altijd gescheiden gebleven van Blokker Holding waar de winkelformules, zoals de gelijknamige Blokker-keten en de Intertoys speelgoedwinkels, onderdeel van uitmaakten.