Door de management buy-out van de Blokker-keten staat 20% van de vastgoedportefeuille van de familie voorlopig niet leeg
Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 26 april 2019
De ceo van de Blokker Holding, Michiel Witteveen, koopt de Blokker-keten, Marskramer en Big Bazaar. Michiel Witteveen krijgt via een management buy-out € 280 mln mee van de familie, zo meldt de Financiële Telegraaf. De winkelformules hebben gezamenlijk 474 eigen winkels en 77 franchisewinkels in Nederland en 139 winkels in België en Luxemburg. Witteveen krijgt ook het holding-bedrijf mee.
De familie Blokker benadrukte in de communicatie rondom de verkoop dat door aan Witteveen te verkopen, ‘de winkelformules hun prominente positie in het straatbeeld behouden’. Naar verluidt waren het alleen nog financiële partijen die geïnteresseerd waren in een overname van de Blokker-keten. Deze partijen zouden zeker direct fors gereorganiseerd hebben.
Grote gevolgen
Een forse reorganisatie van Blokker zou echter grote gevolgen gehad hebben voor de vastgoedportefeuille van de familie. Bij de verkoop van de winkelketen is het vastgoed niet inbegrepen. HB Capital, het investeringsbedrijf van de familie Blokker waarin ook het vastgoed is ondergebracht, heeft nog ongeveer 20% van de door de ketens gehuurde winkels in eigendom. Met de verkoop aan Witteveen lijkt de familie Blokker tijd te kopen om de exposure van de vastgoedportefeuille aan de noodlijdende formules te verminderen.
HB is namelijk al enige tijd bezig Blokker-vestigingen aan anderen te verhuren, zo blijkt uit de transactiedatabase van PropertyNL. Zo heeft SoLow van HB de voormalige Blokker-winkel van 1040 m² in Breda gehuurd, in Spijkenisse heeft Miss Etam (deels) de voormalige Blokker-vestiging gehuurd, Perry Sport heeft aan de Hoogstraat in Rotterdam 2000 m² voormalige Blokker-winkel ingenomen als flagship store, Just Brands huurt in de Spuistraat in Den Haag de voormalige Blokker-winkel van HB en Praxis huurt de voormalige Blokker aan de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen.
Het aan Witteveen meegegeven bedrag zal niet alleen uitgegeven worden aan het toekomstbestendig maken van de Blokker- en Marskramerketens, maar kan deels ook naar de familie terugvloeien via huurpenningen. Een deel van het bedrag kan echter ook in de vorm van (tijdelijke) huurverlagingen aan de keten zijn meegeven. Het resultaat is echter hetzelfde: 20% leegstand in de portefeuille van HB is voorlopig van de baan.
Verkoop Blokker
Blokker maakt al sinds 2014 verlies. Met de verkoop van Big Bazaar, Marskramer en Blokker aan Michiel Witteveen heeft de familie de laatste retailformules van de hand gedaan. Blokker is 120 jaar geleden opgericht en was tot deze maand in handen van de familie. Nadat de familie Blokker in december 2018 een formeel verkoopproces voor de winkelformules was gestart, onder leiding van ABN Amro, hebben in de afgelopen maanden verschillende potentiële kopers zich gemeld, zo zegt het Blokker-concern. De aandeelhouder was op zoek naar een ondernemende koper die op basis van de geformuleerde businessplannen de verlieslatende formules weer terug naar winstgevendheid en groei kan leiden. In het afgelopen jaar is de eerste fase van dit plan bij de Blokker-winkels in Nederland al tot uitvoering gekomen, wat tot de eerste voorzichtige successen heeft geleid, met een groei van het aantal klanten en hogere omzetten.