Extra miljoenen Waterland moeten EuroParcs van ondergang redden

Nieuwe investeringen van aandeelhouders van EuroParcs, waaronder investeringsmaatschappij Waterland, moeten EuroParcs behoeden voor gedwongen verkoop van vakantieparken, meldt het FD op basis van eigen onderzoek.

EuroParcs, dat uit zestig vakantieparken in binnen- en buitenland bestaat, verkeert al jaren in de financiële problemen. Schuldeisers hebben nu, na maandenlang onderhandelen, de aandeelhouders bewogen om miljoenen euro’s bij te storten, zodat gedwongen verkoop van parken van de baan is. De aanbieder van recreatiewoningen heeft meer dan € 200 mln schuld bij de Amerikaanse private geldschieter Ares, Rabobank en ABN Amro.

Investeringsmaatschappij Waterland uit Bussum heeft sinds 2019 een meerderheidsbelang in EuroParcs en moet dus als grootaandeelhouder de portemonnee trekken. Het Bussumse bedrijf heeft reeds € 100 mln in de aanbieder van vakantiewoningen gestoken. Hoeveel Waterland precies gaat bijleggen is niet bekend.

EuroParcs kwam na de opleving in de coronaperiode, toen vakantiehuisjes hot waren, in zwaar weer terecht. Oorlog, energiecrisis, hoge inflatie, stijgende rentes en veranderingen in het fiscale regime schrikken potentiële kopers af, aldus EuroParcs-topman Wouter Vos.