Eigenaren centrum initiëren tweede onderzoek foc Zoetermeer

Unibail-Rodamco en Beleggingsmaatschappij Stadscentrum Zoetermeer, de eigenaren van Stadshart Zoetermeer, laten een second opinion uitvoeren naar de gevolgen van een outletmall dat aan het centrum van Zoetermeer moet komen.

De eigenaren van het bestaande Stadshart Zoetermeer, Unibail Rodamco, MN en Altera, laten Arcadis en het Bureau Stedelijke Planning een tweede onderzoek doen naar de gevolgen van de te realiseren Holland Outlet Mall in Zoetermeer. 

Op basis van een eerste rapport heeft het college van b&w van Zoetermeer zich achter het plan geschaard. Het plan voor het foc naast het Stadshart is geïnitieerd door de eigenaren van de woonboulevard en Provast. De bestaande woonboulevard moet omgeturned worden naar 31.000 m² outletwinkels, te realiseren in fases. In december moet de gemeenteraad het groene licht geven voor verdere planvorming.

In de lokale media laat Unibail-Rodamco weten dat het tweede onderzoek moet ingaan op de vraag of de aannames uit het eerste onderzoek wel correct zijn. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de Holland Outlet Mall het Stadshart € 20 mln meer omzet zal opleveren. Door het foc komen er immers meer bezoekers naar Zoetermeer die ook de reguliere winkels zullen bezoeken.   

Unibail-Rodamco zegt dat te betwijfelen. Volgens de eigenaar is die conclusie gebaseerd op de situatie in Roermond. Die situatie zou echter niet vergelijkbaar zijn met Zoetermeer: in tegenstelling tot Roermond is de concurrentie rond Zoetermeer veel groter en heeft de consument veel meer te kiezen. De concurrentie neemt bovendien nog toe door nieuwe ontwikkelingen als het outletcenter in Halfweg en de vergroting en vernieuwing van Leidsenhage. 

Unibail-Rodamco is momenteel met de gemeente bezig het Stadshart voor € 30 mln op te knappen. Bovendien is het fonds eigenaar van winkelcentrum Leidsenhage. Door dit winkelcentrum te herontwikkelen naar Mall of the Netherlands moet de rol van het winkelcentrum als regionale trekker behouden worden en uitgebreid worden.