EXPO REAL Remon Vos (CTP): ‘We zijn ondernemers, dus nemen we risico’s’

Ceo Remon Vos van de Europese dienstverlener in logistiek CTP is niet bepaald van zijn stuk gebracht door kritiek op zijn aankoop in augustus van de Amsterdam Logistics Cityhub (ALC) voor € 307 mln.

De overname was de grootste single-asset logistieke aankoop in Nederland ooit.

‘CTP is al 20 jaar een winstgevend bedrijf’, zegt Vos op de Expo Real. ‘Zelfs in 2008 en 2009 waren we winstgevend.’ In maart van dit jaar kreeg CTP een beursnotering op Euronext, in augustus gevolgd door de overname van het gigantische logistieke hubproject in Amsterdam.

Het ALC is in aanbouw en omvat 120.000 m² distributieruimte en 200 laaddocks, plus kantoorruimte, parkeerfaciliteiten en 180 meter waterkant. De oplevering wordt verwacht in het laatste kwartaal van 2022.

‘Dit is geen doorsnee halletje’, aldus Vos. ‘We hebben onderzoek gedaan, we hebben de voors en tegens afgewogen en we denken dat het ALC een fantastisch voorbeeld is van een nieuwe generatie vastgoed dat een functie krijgt in de last-mile logistiek.’

Vos, die een logistiek imperium heeft opgebouwd in Centraal-Europa, polste bij veel van zijn 700 huurders wat zij zouden vinden van het soort hub dat hij op het oog had. De positieve feedback van hen sterkte hem in zijn mening dat het een goede zet zou zijn.

Voorafgaand aan de beursgang van CTP in maart moest het bedrijf aan alle gebruikelijke toelatingseisen voldoen, maar wat Vos betreft heeft dat over de hele linie een positief effect gehad. ‘Je wordt een serieuze partner voor allerlei partijen, zoals de gemeente Amsterdam, maar ook voor kandidaat-huurders voor mogelijke ontwikkelingen’, aldus Vos. Eén daarvan bleek het ALC te zijn.

Vos is nu erg blij met de aankoop. ‘Het is ongeëvenaard, uniek, we hebben er veel vertrouwen in.’ Hij haalt zijn schouders op als hem wordt verteld dat het ook een risicovolle onderneming is. ‘We zijn ondernemers, dus nemen we risico’s. It is all in the game.’

Vos is ervan overtuigd dat het ALC op de juiste plek staat en precies gaat doen waarvoor het gemaakt is. Het ligt dicht bij de stad, ideaal voor de distributie van levensmiddelen, bouwmaterialen en e-commerce orders. Alles kan met elektrisch aangedreven boten naar de stad worden vervoerd, dus het is ook nog milieuvriendelijk. ‘Dit is logistiek, onze core business’, voegt hij eraan toe.

De overname van het Amsterdamse project markeert de toetreding van CTP op de West-Europese markt. Er zijn geen plannen om in andere landen stappen te zetten, maar Vos wil niets uitsluiten. Zijn agenda bij Expo Real is zo goed als vol. ‘Bij onze activiteiten hebben we ons altijd laten leiden door wat huurders willen’, aldus Vos. ‘Zo’n 80% van wat we doen is voor bestaande klanten. We zijn altijd op zoek naar kansen.’