Duwo en IC ondertekenen overeenkomst voor 954 studentenwoningen

Studentenhuisvester Duwo ondertekende afgelopen weken overeenkomsten met International Campus (IC) voor de bouw en aanhuur van de projecten op Zeeburgereiland en Station Lelylaan.

Studentenhuisvester Duwo ondertekende afgelopen weken overeenkomsten met International Campus (IC) voor de bouw en aanhuur van de projecten op Zeeburgereiland en Station Lelylaan.

In Amsterdam komen er opnieuw twee grote nieuwe studentencomplexen bij: 364 studentenwoningen op Zeeburgereiland en 590 bij Station Lelylaan. Het gaat om studentenwoningen in het betaalbare segment, die door DUWO worden verhuurd en beheerd. Op Zeeburgereiland ging na ondertekening meteen de eerste paal de grond in.

IC is de snelst groeiende studentenhuisvester in Duitsland en is daar niet alleen ontwikkelaar en belegger, maar ook de beheerder. Voor de Nederlandse markt werkt IC samen met lokale partners en focust zich op ontwikkelen van en beleggen in studenten- en starterswoningen.

De twee nieuwe Amsterdamse projecten zijn het resultaat van een samenwerking op meerdere fronten tussen DUWO en International Campus. Najaar 2014 richtten beiden het Network Cum Laude (NCL) op, een non-profit platform voor internationale samenwerking tussen studentenhuisvesters. Nog onlangs sloot zich daarbij een derde partner aan, de Spaande studentenhuisvester RESA.

Op Zeeburgereiland wonen momenteel al 750 studenten in tijdelijke woonvoorzieningen (voormalige asielzoekerswoningen) van DUWO en Woonstichting De Key, die op termijn uit exploitatie gaan. Het gebied aan de IJburglaan wordt ontwikkeld tot woongebied. Het plan voor de 364 nieuwe (en permanente) studentenwoningen maakt er deel van uit. De woningen worden gebouwd volgens het Programma van Eisen (PvE) voor studentenhuisvesting van DUWO. Ze lopen in oppervlakte uiteen van 18 tot 29 m2 en krijgen een (kale) maandhuur tussen ca. 360 en 430 euro en afhankelijk van inkomen is daarbij huurtoeslag mogelijk. De nieuwbouw wordt rond juni 2016 opgeleverd, zodat studenten er nog voor het volgende studiejaar terecht kunnen.

Een nog groter nieuw studentencomplex dat binnen de samenwerking met IC wordt gebouwd, komt onder de naam ‘Little Manhattan’ nabij Station Lelylaan te staan. Hier worden – net buiten de ring van Amsterdam – 590 studentenwoningen gebouwd.

Ook deze woningen worden met het PvE van DUWO gebouwd. Het merendeel betreft studio’s die in oppervlakte variëren van 22 tot 37 m2. De kale huurprijzen lopen naar verwachting uiteen van 390 tot 450 euro. Daarnaast komen er enkele grotere woningen van 41 m2. Net als bij de woningen op Zeeburgereiland geldt hier dat de woningen in aanmerking komen voor huurtoeslag. De eerste paal voor Little Manhattan wordt naar verwachting in oktober 2015 geslagen. De oplevering (en bewoning door de eerste studenten) staat gepland voor januari 2017.

Overigens komen er in hetzelfde complex ook jonge starters te wonen. Voor hen worden 279 woningen gebouwd.

De nieuwbouw is ingegeven door de verwachte groei van het aantal studenten in Amsterdam. Recent marktonderzoek wijst uit dat de vraag naar (betaalbare) studentenhuisvesting in de hoofdstad tot aan 2022 nog fors groeit, ook als de effecten van de invoering van het sociaal leenstelsel worden meegenomen.