Drie antwoorden van Rob van Sabben over zijn nieuwe positie

Rob van Sabben (47) was lange tijd zelfstandig actief in de markt als retailmakelaar. Nu is hij partner geworden bij P van den Bosch met het label P van den Bosch Retail waardoor P van den Bosch alle disciplines van het commercieel vastgoed in huis heeft. Van Sabben over zijn overstap: 

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018

Waarom heb je je aangesloten bij P van den Bosch?
De afgelopen 15 jaar ben ik zowel aan de beleggerskant als aan de kant van de retailer actief geweest. Ik heb altijd geopereerd vanuit Amsterdam, maar ben voor retailers ook landelijk actief en zelfs in België. Vanuit de retailers kwam ik ook in aanraking met grotere particuliere en institutionele beleggers waardoor ik ook steeds meer betrokken raakte bij beleggingstransacties.

In Amsterdam en in de grotere plaatsen in Nederland ben ik natuurlijk actief op de A1-locaties, maar dat zijn vele andere adviseurs ook. Binnen Amsterdam heb ik tevens de focus gelegd op de straten die nu opkomen, zoals de Utrechtsestraat of een Warmoesstraat die een metamorfose heeft ondergaan. Daarnaast kwam ik bij het doen van beleggingstransacties P van den Bosch steeds vaker tegen: allebei hebben we een netwerk van grote particuliere en institutionele beleggers. Vorig jaar hebben we de koppen bij elkaar gestoken: de netwerken overlappen nauwelijks en daar is dus synergie uit te halen. Dat het een goede zet is, blijkt. Inmiddels zitten al de nodige deals in de pijplijn.

Waar gaat de focus liggen, op aan- of verhuur of beleggingen?
Retail is een competentie die van P van den Bosch nu volwaardig in huis heeft, bestaande en nieuwe relaties kunnen hierdoor ook op het gebied van aan- en verhuur van winkelvastgoed bij ons terecht. In het doen van beleggingstransacties waren we beiden al sterk, door de bundeling van onze netwerken verwachten we nu meer synergievoordelen.

De retailers waar we voor optreden zijn zeer divers en zitten bijvoorbeeld naast mode ook in de food & beverage. Die laatste categorie komt nu ook steeds meer op het netvlies van beleggers; horeca wordt zeker in Amsterdam op de goede locaties steeds meer gezien als een alternatief beleggingsproduct. We gaan bij het optreden namens retailers vooral voor de lange-termijnrelatie, immers zowel bij groei als bij krimp is een duidelijke visie op het vastgoed als onderdeel van het bedrijfsproces van groot belang.

P van den Bosch is vooral actief groot-Amsterdam. Gaat dat veranderen?
Amsterdam blijft een belangrijke markt, maar voor winkels geldt toch dat je landelijk actief moet zijn, dat geldt dus ook voor ons. Op het gebied van kantoren was de weg al ingeslagen om landelijk te opereren, die ambitie zal nu versneld gaan worden.

Wat de Amsterdamse winkelmarkt betreft zie je dat door de toename van het toerisme deze nog sterker is geworden dan die al was. De Kalverstraat blijft interessant, hoewel de aandacht in de toekomst wel wat zou kunnen verschuiven richting het Rokin. Deze brede straat krijgt toch meer de allure die een consument van een belangrijke winkelstraat verwacht. In algemene zin verwachten we dat retailers in de hoofdstad blijvend zullen profiteren van het toenemende toerisme en zakelijke gebruikers , die koopkrachttoevloeiing komt ook de straten buiten het A1 gebied ten goede.