Dalende woningprijzen voordelig voor hogere inkomens

In 2023 daalden de gemiddelde prijzen van bestaande koopwoningen voor het eerst sinds 2014.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 27 september 2024

Dit vergrootte het aandeel van de woningmarkt dat huishoudens met een dubbel modaal inkomen hypothecair konden financieren. Voor huishoudens met een modaal inkomen leidde de prijsdaling niet tot een toegankelijkere woningmarkt.

De woningprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, zonder dat het modale inkomen evenredig meesteeg. Hierdoor werd een steeds groter deel van de woningmarkt ontoegankelijk voor kopers die volledig afhankelijk zijn van een hypotheek. In 2017 konden huishoudens met een modaal inkomen nog 11% van de woningen buiten de G4 kopen en 15% van de woningen binnen de G4. In 2023 konden diezelfde huishoudens nog slechts 2% van de woningen kopen.

Ook voor huishoudens met een dubbel modaal inkomen werd de markt minder toegankelijk vanwege de aanhoudende prijsstijgingen. In 2017 konden deze huishoudens nog 66% van de woningen kopen binnen de G4 en 76% buiten de G4. In 2023 hadden zij toegang tot respectievelijk 56% en 64% van de woningen.

In 2023 daalden de prijzen van bestaande koopwoningen echter ten opzichte van 2022 (–2,9%). Voor huishoudens met een modaal inkomen heeft die prijsdaling evenwel niet geleid tot een toegankelijkere woningmarkt, mede door de gestegen rente.

Voor huishoudens met een dubbel modaal inkomen is de markt wel toegankelijker geworden. Het lijkt erop dat dit vooral komt doordat het aanbod van woningen is toegenomen in de prijscategorie die wel toegankelijk is voor deze huishoudens, maar niet voor die met een enkel modaal inkomen.

Het aandeel woningen dat toegankelijk is, is ten slotte sterker gestegen in de G4 dan daarbuiten. Desondanks is de G4 nog altijd minder toegankelijk. De reden hiervoor is dat de gemiddelde prijzen voor alle woningtypen in de G4 nog hoger liggen.

Dit artikel van Diane Stiemer (Kadaster) is eerder gepubliceerd op ESB.nu