DGBC: let scherper op werkelijk energiegebruik

In een reactie op Hugo de Jonges brief naar de Kamer over label C-handhaving heeft de Dutch Green Building Council gezegd dat de minister zou moeten handhaven op extreme verbruikers.

‘DGBC is blij met de strengere handhaving op energielabel C voor kantoren, maar werkelijk energiegebruik moet een grotere rol spelen’, stelt DGBC-directeur Annemarie van Doorn. 

De Jonge gaat in zijn brief onder meer in op de handhaving van het per 1 januari verplichte energielabel C voor kantoren. Zo zouden handhavers met energiedata zich eerst kunnen richten op de extreme verbruikers: de gebouwen zonder of met een slecht energielabel. 

Het doel is natuurlijk niet politie-agentje spelen, maar CO2-reductie. Dutch Green Building Council wil met het Paris Proof programma de CO2-reductie in de bestaande utiliteitsbouw drastisch verminderen. Werk- en expertgroepen denken mee over de mogelijkheden om te versnellen. Inmiddels hebben ruim zeventig partijen het Paris Proof Commitment getekend. Het werkelijk energiegebruik staat daarbij centraal. 

‘De voorstellen van De Jonge kunnen scherper. Versnelling is dringend nodig, om te voorkomen dat de aarde meer dan 1,5 graden opwarmt, zoals uit een recente analyse bleek’, stelt Martin Mooij, programmamanager van het Deltaplan Duurzame Renovatie. 

Omdat een eindnorm in 2050 nog niet kan worden vastgesteld, moeten er eerst tussentijdse doelen worden vastgesteld. Daarom komt de minister nu met een Renovatiestandaard: het advies om bij renovatie het gebouw naar energielabel A++ of A+++ te brengen. Hiermee komen gebouwen op BENG-niveau dat ook geldt voor de huidige nieuwbouw. Na 2030 zal dit gaan naar ENG (energieneutraal) of ZEB (Zero Emission Building). Om eigenaren toch zekerheid te bieden, is gesteld dat gebouwen die nu voldoen aan de Renovatiestandaard en van het gas af zijn, ‘klaar’ zijn.  

De introductie van de Renovatiestandaard moet volgens de brief van De Jonge een stimulans zijn om het doel van zestig procent minder CO2-uitstoot van 2030 uit het regeerakkoord te behalen. Een kwart van de gebouwen moet in 2030 aan deze Renovatiestandaard voldoen. ‘De label C verplichting laat zien dat zelfs een verplichting niet tot voldoende actie leidt. Meer duidelijkheid en consequent beleid zullen ook tot 2030 nodig zijn’, vindt Van Doorn.   

Laatste nieuws

Evenementen