Cybersteun voor kleine bedrijven vastgoedsector

Digital Trust Center, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, heeft € 1 mln gereserveerd om de cyberveiligheid van kleine bedrijven in het verhuur en de verkoop van onroerend goed te verbeteren.  

De subsidie dekt 50% van de kosten van een cybermaatregel, tot een maximum van € 1.250. De financiële ondersteuning is bedoeld voor bedrijven met 1 tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 10 mln.

Veel kleine bedrijven in de sector 'verhuur en handel van onroerend goed' hebben nog niet genoeg maatregelen genomen om hun cyberveiligheid te waarborgen, stelt het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken. Kleine bedrijven kunnen volgens het DTC vooral veel winst behalen op specifieke gebieden als het inloggen in twee stappen, e-mailbeveiliging en andere essentiële maatregelen.

“We zetten ons in om het bewustzijn over cyberrisico’s in onder andere de sector 'verhuur en handel van onroerend goed' te vergroten, zodat bedrijven actie ondernemen om hun cyberweerbaarheid te versterken," zegt Michel Verhagen van het DTC. "De subsidie kan daarbij een belangrijke steun zijn, bijvoorbeeld voor investeringen in back-ups, wachtwoordmanagers en/of antivirussoftware."

De subsidie voor kleine bedrijven is aan te vragen in drie stappen. Stap één is de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Wanneer ondernemers deze checklist invullen, ontvangen zij actiepunten met maatregelen om hun cyberweerbaarheid te vergroten. Daarna kunnen producten of diensten om de cyberweerbaarheid van de organisatie te vergroten worden aangeschaft en subsidie via de RVO-website worden aangevraagd.