Curatoren stellen Roeland Voerman aansprakelijk voor miljoenenschade uit Fortress-boedel

Curatoren van drie bankroete dochters van het Rotterdamse vastgoedconcern Fortress hebben topman Roeland Voerman aansprakelijk gesteld voor de daaruit voortkomende miljoenenschade.

Voerman wordt beticht van onbehoorlijk bestuur. Dat heeft RTLZ gemeld.

Curatoren Paul Peters en Carl Hamm zijn al jaren bezig met de afwikkeling van de faillissementen, waaronder dat van Maeyveld. In de betreffende bedrijven waren de Haarlemse kantoorkolos Oostpoort Centre, de Amsterdamse winkelboulevard Westpoort en een bedrijfsgebouw in Waalwijk ondergebracht.

Donderdag bleek dat de curatoren onlangs een rechtszaak wonnen van Rabobank, zodat de bank ruim 4 miljoen euro aan ten onrechte geïnde huurinkomsten moet terugbetalen.

Nu blijkt dus dat de curatoren hun pijlen ook hebben gericht op de bestuurders van de bedrijven, die in 2014 failliet gingen. Naar verluidt liet Voerman Maeyveld destijds omvallen en begon hij meteen een nieuw bedrijf, FRED. De Fortress-dochters werden direct of indirect – via andere bedrijfjes – bestuurd door Roeland Voerman.

Voerman ging rond 1995 aan de slag bij Fortress, dat in de jaren zeventig was opgericht door zijn vader Jan. Negen jaar later kreeg hij de leiding over het destijds bekende vastgoedconcern. Op het hoogtepunt in 2008 schatte zakenblad Quote hun vermogen op 150 miljoen.

In de jaren erna raakte Fortress, mede als gevolg van de krediet- en vastgoedcrisis en de overname van de voormalige vastgoedportefeuille van de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger.

Wel blijkt uit de faillissementsverslagen dat bestuurders onder wie Voerman door de curatoren al aansprakelijk zijn gesteld voor de schade in de boedels. Dat kan gaan om veel geld.

Vorig jaar onderhandelden de curatoren nog met Voerman over een schikking. Maar omdat er geen overeenstemming werd bereikt, stappen zij nu naar de rechtbank. Die moet de verwijten van de curatoren aan de bestuurders beoordelen.

Voerman zou volgens de verslagen ontkennen dat hij voor schade aansprakelijk is.