Criminelen kochten honderden woningen met hulp van makelaars en hypotheekadviseurs

Woningzoekenden op de oververhitte Amsterdamse woningmarkt, kregen de afgelopen jaren ook nog eens valse concurrentie van een crimineel netwerk.

Drugscriminelen kochten met behulp van makelaars, hypotheekadviseurs en administratiekantoren honderden woningen voor drugsopslag en als onderduikadres, zo meldt Het Financieele Dagblad. Rechercheurs ontdekten in een ander onderzoek bij toeval dat criminelen alleen al in 2023 tientallen hypotheken met valse documenten afsloten.

De Amsterdamse politie is geschrokken van de omvang van de zaak en de wijze waarop een makelaar (de hoofdverdachte), medewerkers uit de makelaardij, administrateurs en hypotheekadviseurs criminelen ondersteunden. Zij zorgden voor valse werkgeversverklaringen, nep salarisstroken en, bij eigen onderneming van de aanvrager, voor valse jaarrekeningen. De fee bedroeg € 7000 tot € 12000 in contanten, bovenop de provisie.

In mei werden er al tien verdachten in de zaak aangehouden. Inmiddels zijn daar nog twaalf verdachten bijgekomen, alle werkzaam in het onroerend goed en de financiering ervan.