Coronaroutekaart voor stadsbewoners

Nu het weer drukker wordt op straat, kan het bewaren van 1,5 meter afstand in veel stedelijke gebieden een uitdaging zijn vanwege de manier waarop de openbare ruimte is ontworpen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 26 juni 2020

Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben wetenschappers van de TU Delft in samenwerking met AMS Institute het Social Distancing Dashboard ontwikkeld.

Het Social Distancing Dashboard maakt stadsplattegronden die op straat- en wijkniveau laten zien of het mogelijk is om de afstand van 1,5 meter in de openbare ruimte na te leven. Het dashboard brengt een overzicht in kaart van verschillende factoren die daar invloed op hebben, zoals de breedte van voetpaden en de locaties van bushaltes.

De kaarten zijn open toegankelijk en beschikbaar voor gebruik voor beleidsmakers die belast zijn met het nemen van beslissingen over volksgezondheid en stadsplanners die werken aan COVID-19 gerelateerde interventies voor steden. Het dashboard is ook bedoeld om bewustzijn te creëren bij bewoners, die zich zo veilig mogelijk door de straten van de stad willen verplaatsen.

Assistent-professor van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en research fellow bij AMS Institute, dr. Achilleas Psyllidis, gaf het startschot voor het project met een routekaart van Amsterdam. Er zijn ook dashboards in de maak voor andere steden, zoals Rotterdam, Delft en Den Haag.

Als voetgangers willen voldoen aan de anderhalvemeterregel, zou een voetpad minimaal 2,5–3 meter breed moet zijn. Daarom kleuren veel straten aan de grachtengordel van het centrum van Amsterdam op de kaart rood. Dat patroon zal voor veel van de kenmerkende smalle straten in historische stadscentra gelden, ook internationaal.

Psyllidis: ‘Deze coronacrisis heeft opnieuw het belang van data aangetoond voor het ontwerpen van strategieën die steden en landen kunnen helpen bij de ‘overgangsfase’ naar een nieuwe werkelijkheid. Wij vinden dat alle belanghebbenden in de stad moeten kunnen beschikken over instrumenten die kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes. Ons Social Distancing Dashboard is hier een mooi voorbeeld van.’

Het huidige dashboard bevat informatie over de breedte van de stoep en de locaties van het openbaar vervoer. Aangezien er meer factoren van invloed zijn, gaan de onderzoekers ook informatie opnemen over faciliteiten zoals supermarkten of andere locaties waar veel mensen komen. Daarnaast worden andere soorten data toegevoegd, zoals mobiliteitsgegevens en druktemetingen.

www.tudelft.nl