Colliers doet aangifte tegen ex-partner wegens miljoenenfraude

Colliers heeft aangifte gedaan tegen een voormalig partner/directeur. Na onderzoek van de Fiod heeft het OM een gevangenisstraf geëist van drie jaar voor het incasseren van meer dan € 2 mln aan steekpenningen. Colliers zal afhankelijk van de rechterlijke uitspraak een claim indienen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 26 november 2021

Voormalig partner Van der K. was directeur/partner van de Rotterdamse assetmanager Urban Properties, die in 2013 werd ingelijfd door Colliers. Colliers zette daarmee de stap die concurrenten CBRE, CW en JLL eerder hadden gezet, door een full-services pakket aan te bieden met een assetmanager.

Colliers EMEA voerde destijds de onderhandelingen. De huidige ceo Dirk Bakker is in 2018 aangetreden, drie jaar na de gemelde malversaties. Colliers heeft aangifte gedaan en zal in afwachting van het oordeel van de rechter een claim indienen tegen Van der K. voor de schade aan Colliers. Het bedrijf is gedupeerde en geen verdachte.

Urban Properties had naast Van der K. nog twee andere partners. Het drietal kreeg in Rotterdam in 2013 een aparte rol als assetmanager binnen Colliers. Een van hen is dat nog steeds. De fraude zou zich afspelen op holdingniveau, Dutchcom in Bleiswijk.

Het OM verdenkt Van der K. ervan in de periode van mei 2013 tot juli 2015 meer dan € 2 mln aan kick-backs te hebben gekregen bij transacties voor onder meer Credit Suisse. ‘Klassieke niet-ambtelijke omkoping in strafrechttermen’, aldus de officier van justitie. Er zijn ook drie Nederlandse medeverdachten van de kick-backs aangeklaagd, met strafeisen van 18, 12 en 8 maanden.

Van der K. kreeg volgens het OM de steekpenningen door informatie van budgetten voor vastgoedprojecten door te spelen naar aannemers en facturen voor beheer van het vastgoed van Credit Suisse op te hogen. In ruil voor de informatie en de opgehoogde facturen kreeg Van der K. een bepaald percentage van de winst door valse facturen op te stellen onder de noemer ‘management fee’ of ‘projectmanagement’. De officier denkt dat Van der K. zich heeft laten inspireren door de Klimop-affaire, waarbij een oud-Bouwfonds-directeur een ingenieus management voerde over een ongekende wolk aan kick-backs.

Advocaat Adriaan Norenburg heeft vrijspraak aangevraagd voor zijn client Van der K.
De rechtbank doet 24 november uitspraak.

Urban Properties
In 2010 werd de verdachte directeur van Urban Properties. Van der K. had toen al vastgoedmanagementbedrijf Dutchcon. De directie zei toen: ‘Het is essentieel je te verdiepen in de potentie van een portefeuille of een individueel gebouw. En dat begint ermee dat je precies weet wat er bij de huurders speelt. Vanaf het begin heeft Urban Properties zoveel mogelijk de belangen van de opdrachtgever en die van de asset manager parallel laten lopen. Zo heeft Urban Properties de vaste beheervergoeding overboord gezet.’

Urban Properties bracht circa € 1 mrd aan assets onder management binnen bij Colliers, voornamelijk kantoren, maar ook bevatte de portefeuille twee winkelcentra, een bedrijfsruimte, een hotel en een school. Een prominente klant van Urban Properties was de internationale vastgoedbelegger Credit Suisse, dat volgens de directie de overstap maakte ‘omdat ze zich teveel een ‘nummer’ voelden bij gevestigde property managers’.

Urban Properties won de pitch voor een mandaat over hun portefeuille in Nederland met onder andere de herpositionering en herontwikkeling van het gebouw Sijthoff City in Den Haag (13.000 m² bvo). Van der K. was namens Credit Suisse als gedelegeerd opdrachtgever verantwoordelijk voor de totale herpositionering. In 2011 realiseerde Urban Properties voor Credit Suisse een grote huurtransactie: de Hogeschool Rotterdam (16.000 m²). Ook was Van der K. betrokken bij de herontwikkeling van een kantoorgebouw van Credit Suisse in Utrecht: The Vincent Hotel Group sloot een 25-jarig huurcontract af voor het kantoorgebouw Maximus aan de Van Deventerlaan 10–20 te Utrecht (4100 m²) voor de ombouw tot Holiday Inn Express-hotel.