Van leegstaand vastgoed valt veel minder woonruimte te maken dan wordt beweerd. Dit stelt vastgoedadviseur Colliers op basis van onderzoek.
Onlangs werd betoogd dat er een verbod op langdurige leegstand van vastgoed moet komen. Voor alleen al de stad Utrecht zou een verbod op langdurige leegstand voor circa 17.000 mensen een woning kunnen opleveren, zo betoogde woningmarktdeskundige Mirthe Biemans.
Het transformeren van leegstaande gebouwen wordt vaak gezien als een belangrijke oplossing voor het woningtekort. Leegstaande kantoren hebben de meeste potentie om tot woningen te worden getransformeerd. De winst ligt echter een stuk lager dan wordt aangenomen, zo concludeert Colliers op basis van eigen onderzoek.
Binnen geluidszones
De internationaal vastgoedadviseur becijfert dat in Utrecht ca. 111.000 m² kantoorruimte langer dan een jaar te huur en dus waarschijnlijk leeg staat. Ruim de helft hiervan (59.000 m²) ligt binnen 400 meter van een snelweg en valt daarmee binnen de meeste geluidzones, wat het realiseren van woningen in deze gebouwen aanzienlijk lastiger maakt. In de 52.000 m² die overblijft kunnen, rekening houdend met algemene ruimten en een gemiddelde woninggrootte van 53 m², zo’n 840 woningen gerealiseerd worden. Met een gemiddelde huishoudensgrootte van 2,13 betekent dit extra woonruimte voor 1.780 personen.
Een stad als Woerden
Uit dezelfde berekening voor heel Nederland blijkt dat er zo’n 25.100 woningen in lege kantoren gerealiseerd kunnen worden, waar 53.600 mensen kunnen wonen. Dat aantal is vergelijkbaar met een kleine stad als Woerden. Colliers: 'Dit helpt zeker een handje tegen het woningtekort, maar de potentie van kantorentransformaties moet tegelijkertijd niet worden overschat.'