Catella koopt wooncomplex in Nijmegen voor € 80 mln

Catella European Residential Fund investeert € 80 mln in een wooncomplex voor senioren en starters in Nijmegen.

Het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (CRIM), Catella Investment Management Benelux (CIMB) en het in München gevestigde AIFM-platform Catella Real Estate AG (Creag) hebben voor € 80 mln een residentieel mixed-use project gekocht in Nijmegen namens het Catella European Residential Fund van Living Inn Ontwikkeling. Het Living-Inn-complex is gebaseerd op een innovatief concept van ontwikkelaar Roozen van Hoppe Group, waar actieve senioren en hulpbehoevenden kunnen samenleven met starters.

Het complex, dat in 2023 open gaat, staat aan de Graaf Alardsingel in De Waalsprong, een opkomende wijk ten noorden van het stadscentrum van Nijmegen en de rivier de Waal. Het complex bestaat uit vijf vleugels die met elkaar verbonden zijn en omvat 290 wooneenheden, 80 zorgappartementen, 7 commerciële units en een ondergrondse parkeergarage met plaats voor 291 auto’s. Catella heeft nu vier vleugels verworven met in totaal 263 wooneenheden en 224 parkeergarages. Bewoners kunnen gebruikmaken van de zorginstellingen op het terrein, waaronder een medisch centrum en fysiotherapeut. Ook zijn er restaurants, een binnentuin, een kinderdagverblijf en een zwembad, met voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten.

Ralph Willems, senior acquisition manager bij Catella IM Benelux: ‘Dit concept is niet nieuw voor ons. We hebben al een soortgelijk project Van Roozen van Hoppe Group verworven – Ons Koningsoord in Tilburg – dat erg populair is bij bewoners. Dit model heeft bewezen dat verschillende generaties goed kunnen samenwonen en een gemeenschapsgevoel creëren in een multifunctioneel complex waar reguliere appartementen, begeleid wonen en betaalbare woningen voor jongeren bijeen worden gebracht. Ook de beschikbaarheid van optionele zorgvoorzieningen maakt onze Living-Inn levenscyclusbestendig. In samenwerking met Roozen van Hoppe Group zijn we van plan om het Living-Inn-concept in heel Nederland uit te rollen op nieuwe locaties die we al hebben geïdentificeerd.’

Roozen van Hoppe Group gaat het complex en de community in Nijmegen beheren, zoals in Tilburg al gebeurt.

De door CER verworven Nijmeegse ontwikkeling omvat 181 moderne en comfortabele seniorenappartementen variërend in grootte tussen 67 en 150 m², elk met een eigen buitenruimte. Deze appartementen zijn drempelvrij ontworpen en voorzien van brede schuifdeuren en domotica. Er komen 82 compacte appartementen beschikbaar voor starters tegen betaalbare, sociale huurprijzen in ruil voor vrijwilligerswerk in de community met de senioren.

Het complex wordt aangesloten op stadsverwarming, waardoor de hoogst mogelijke energieprestatie behaald kan worden. De gemeente Nijmegen wil in 2045 klimaatneutraal zijn door middel van stadsverwarming, die wordt gevoed door een aardgasinstallatie en een biomassacentrale.

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en heeft ongeveer 180.000 inwoners. De grote regionale zorgsector omvat drie ziekenhuizen, waaronder het Radboud Universitair Medisch Centrum. Ongeveer 22% van de beroepsbevolking in Nijmegen is werkzaam in de gezondheidszorg en de sector maatschappelijk werk. De nieuwe wijk Waalsprong, waar de Living Inn gebouwd wordt, is een grootschalige gebiedsontwikkeling die in 2029 zal voorzien in 12.000 woningen voor zo’n 20% van de stadsbevolking. Het complex krijgt een directe spoorverbinding en een goede ontsluiting naar het stadscentrum per auto/fiets.

AKD verrichtte de juridische en fiscale due diligence, terwijl PVM Eindhoven de technische due diligence uitvoerde.