Catella koopt Elithis-toren in Saint-Étienne

Het Catella European Residential Fund III (CER III) heeft voor € 15 mln de ‘energiepositieve’ Elithis-woontoren aangekocht in Saint-Etienne, nabij Lyon in Frankrijk.

Deze toren maakt deel uit van een gepland investeringsprogramma ter waarde van € 2,0 mrd van 100 ‘energie-positieve’ Elithis-woontorens in heel Europa, gericht op het bieden van betaalbare en duurzame woningen. Deze projecten lopen 20–30 jaar voor op de ambitieuze klimaatneutrale doelstellingen van de EU voor de gebouwde omgeving voor 2050 en overtreffen de klimaatdoelstellingen van Europa voor het verminderen van de CO2-uitstoot.

Catella Residential Investment Management (CRIM), de manager van CER III, heeft een exclusieve joint venture gevormd voor het pan-Europese investeringsprogramma met Elithis, het Franse ingenieurs- en ontwerpbedrijf dat de energie-positieve torens bedacht,. Deze produceren meer stroom dan ze verbruiken, tegen kostenniveaus die vergelijkbaar zijn met standaardgebouwen die niet energie-positief zijn.

De aankoopprijs voor het Saint-Etienne-project bedroeg ongeveer € 15 mln. De toren wordt de eerste van het Catella residentiële investeringsplatform van € 4,8 mrd.

De toren in Saint-Etienne krijgt een totale omvang van 4000 m². Hierin worden 56 appartementen gerealiseerd, bijna 500 m² kantoorruimte, 257 m² winkelruimte en ondergrondse parkeerplaatsen. Het gebouw, ontworpen doorarchitecten PPX, bevindt zich op de hoek van Rue Cugnot en Rue de Sergent Riviere in de wijk Châteaucreux in Saint-Etienne, de zakenwijk van de stad waar het centraal station is gevestigd. Het gebied is de afgelopen jaren getransformeerd en biedt een mix van commerciële en residentiële accommodaties, een goede aansluiting op het openbaar vervoer en publieke ruimtes.

Het gebouw in Saint-Etienne wordt zo geconstrueerd dat het indien nodig eenvoudig kan worden omgebouwd voor andere functies dan wonen. Dankzij de technologie die in het gebouw wordt gebruikt – fotovoltaïsche panelen en een bioklimatisch ontwerp, gericht op behoud van het milieu en bescherming van natuurlijke hulpbronnen – wordt het vanaf het begin energie-positief. Het eerste project van Elithis waarin deze technologie is verwerkt, was een kantoorgebouw van 5000 m² dat in 2009 in Dijon werd voltooid.