Carbon Footprint Dasboard voor vastgoedbeleggers gelanceerd

GRESB, mondiale organisatie voor ESG-prestaties in vastgoed en infra, heeft het Carbon Footprint Dashboard gelanceerd voor investeerders. De interactieve tool biedt vastgoedbeleggers inzicht in energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen (GHG) van hun portefeuilles.

De tool maakt het mogelijk om gegevens te visualiseren en te analyseren op basis van landen en sectoren en eventuele hiaten aan te vullen met behulp van het schattingsmodel van GRESB. Dit zou investeerders ook kunnen helpen om te voldoen aan openbaarmakingsvereisten.

Het Carbon Footprint Dashboard werkt met behulp van het schattingsmodel van GRESB. Het model gebruikt data als de grootte van het gebouw, locatie en eigendomstype om nauwkeurige schattingen te maken op basis van een wereldwijde database met meer dan 170.000 activa binnen de GRESB-benchmark.

Het Carbon Footprint Dashboard sluit aan bij de Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF)-methode, waardoor investeerders hun aandeel in energieverbruik en GHG-emissies kunnen berekenen volgens wereldwijd erkende normen.

Volgens GRESB rapporteren hotel- en kantoorsectoren nu het meeste over het energieverbruik op gebouwniveau, respectievelijk 89% en 85%. Aan de andere kant laten residentiële en retailsectoren lagere percentages zien: 61% en 52%. Dit maakt het naar inzicht van GRESB lastig voor investeerders in deze sectoren om een compleet beeld te krijgen van de CO2-uitstoot van portefeuilles.