Calcasa: Woningprijzen stijgen het hardst in de stad Utrecht

Volgens Calcasa was de woningprijsverandering in het tweede kwartaal +9,9%. Voor het derde kwartaal verwacht Calcasa een plus van 11,1%.

Dat blijkt uit het Calcasa WOX kwartaalrapport Q2 2024. De gemiddelde woningprijs is nu € 477.000. De betaalbaarheid van woningen neemt af: 22,7% van het netto maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto woonlasten. Begin 2020 stond de betaalbaarheid met 12,8% op het laagste niveau en is sindsdien flink toegenomen. Geïndexeerd is de gemiddelde woningprijs sinds 1995 gestegen van 100 naar 488.

Woningprijzen stijgen het hardst in de provincie Utrecht: van alle provincies stijgt de gemiddelde woningprijs op jaarbasis het hardst in Utrecht met 13,6%. Met een jaarlijkse prijsontwikkeling van 17,3% staat de stad Utrecht op de eerste plek in de top 10 hoogste prijsontwikkeling van alle gemeenten in Nederland. In de top 10 laagste prijsontwikkeling staat Raalte op de eerste plek met 5,4%. In Amsterdam en Den Haag was de jaarlijkse prijsontwikkeling respectievelijk 11,1% en 8,5%.

Het aantal verkopen stijgt licht: het jaarlijkse aantal verkopen is gestegen naar 225.000 woningen. Het aanbod is gestegen naar 97.000 woningen. De marktliquiditeit (verhouding tussen te koop staand en jaarlijks verkocht) heeft een factor 0,4 in Nederland.

Interessant is te zien waar de woningprijzen het hardst zijn gestegen in de afgelopen tien jaar, vijf jaar en drie jaar. In de afgelopen tien jaar was dat Rotterdam, met Amsterdam en Utrecht als tweede en derde. In de afgelopen vijf jaar Tilburg, Almere en Apeldoorn en in de afgelopen drie jaar Eindhoven, Den Bosch  en Apeldoorn.