CBRE: Technologie onderscheidende factor voor vastgoedadviseur

Bij het zoeken naar een vestigingslocatie speelt de adviseur een belangrijke rol. CBRE zet technologie in bij de advisering van klanten Door Erik de Boer Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 30 januari 2015

Bij het zoeken naar een vestigingslocatie speelt de adviseur een belangrijke rol. CBRE zet technologie in bij de advisering van klanten

Door Erik de Boer
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 30 januari 2015


Het tot stand brengen van aan- en verhuur- en aan- en verkooptransacties waarbij vastgoedadviseurs een leidende rol spelen is een uiterst delicaat traject. Er zijn tal van voetangels en klemmen die ontweken moeten worden om een potentiële koper of huurder te bewegen tot het zetten van zijn handtekening. Zeker in de fase waarin de commercieel-vastgoedmarkt zich nu bevindt heeft hij ongekende keuzemogelijkheden.
Vastgoedadviseurs proberen zich te onderscheiden met hun dienstverlening. Uiteraard om de klant een full service pakket op dit traject te kunnen bieden, maar steeds meer is advisering ook een bron van inkomsten geworden.
CBRE is dit pad in 2006 ingeslagen om met een compleet pakket van adviesdiensten zo vroeg mogelijk in het verkoop- of verhuurproces aan tafel te komen. Sinds kort zet de adviseur een nieuwe tool in, die de aanstaande koper of huurder de mogelijkheid biedt een uiterst gedetailleerd beeld te krijgen van hoe het pand eruit komt te zien als al zijn wensen over indeling en inrichting gerealiseerd zijn: de 360view.

Natuurgetrouwe indruk
CBRE gaat als lid van RealNext voor een groot deel van haar aanbod gebruikmaken van toplistings. Een van de onderdelen van deze toplisting is dat de zoeker vanachter zijn computer virtueel kan rondwandelen in de panden die CBRE in aanbod heeft. Als de toekomstige huurder of koper via RealNext een eerste kennismaking heeft gehad met het pand en die voldoende aanleiding is om contact op te nemen met CBRE, gaat de vastgoedadviseur een stap verder in het inzichtelijk maken van de fysieke mogelijkheden/omstandigheden. In eigen huis is software ontwikkeld waarmee het mogelijk is het programma van eisen van de zoeker te verwerken en op locatie zichtbaar te maken. En daarbij is dankzij de computertechnologie niets onmogelijk.
De adviseur neemt de klant mee naar het gebouw, waar in elke ruimte een stip of QR-code op de vloer ligt. Als de klant op de stip gaat staan en hij houdt zijn tablet of smartphone voor zich omhoog, staat hij midden in een ruimte die helemaal is ingericht volgens zijn specificaties. Dat betreft niet alleen de indeling van de ruimtes met flexibele werkplekken, koffiebarretjes, ontvangstbalie en vergaderplekken, maar ook alle details zoals logo, kleurgebruik, ontwerp van het meubilair, soorten wanden, enz. Zelfs van het effect van binnenvallend zonlicht of van de soorten verlichting die worden gebruikt krijgt hij, al ronddraaiend met de tablet, een goed beeld. Ook het uitzicht vanuit de verschillende raampartijen en op de verschillende verdiepingen wordt waarheidsgetrouw gesimuleerd.

Interesse van beleggers
‘We willen de klant zo goed mogelijk ondersteunen in zijn besluitvorming’, zegt Bart van Eerd, bij CBRE de verantwoordelijke director voor alle transacties in Amsterdam en omgeving. ‘De klant weet steeds beter wat hij wil, maar bij de eerste kennismaking met een pand kan hij nog moeite hebben om een andere inrichting te visualiseren. Tegenwoordig gaat hij vooraf veel beter geïnformeerd op pad en bezoekt dan vaak vier, vijf panden op een ochtend. Maar hij loopt rond in een kaal gebouw, of een gebouw met de inrichting van de vorige gebruiker er nog in. We kunnen hem nu natuurgetrouw laten zien wat de mogelijkheden van het pand zijn.’ Volgens Van Eerd gebeurt dit steeds vaker ook voor beleggers.

Delftse Poort
CBRE heeft een omvangrijke adviespoot in huis, die zich dagelijks bezighoudt met huisvestingsadvies. Hierin werken disciplines als architecten, interieurontwerpers en technische adviseurs nauw met elkaar samen, naast uiteraard financiële, fiscale en juridische experts.
Pieter van Duin is associate director Workplace Strategies & Design. Hij stuurt het team aan dat zich onder meer bezighoudt met de ontwikkeling van deze software. Hij doet zijn iPad aan en laat het gebouw Delftse Poort in Rotterdam zien. Dat was tot medio 2014 volledig in gebruik door Nationale-Nederlanden, maar is nu omgebouwd tot een multi-tenant pand. Een belangrijk onderdeel van de verbouwing was het ombouwen van de begane grond en de eerste verdieping tot een atrium. Aan de hand van de software en met de hulp van de eigen architecten kon ter plekke exact bekeken worden hoe een dergelijke verbouwing zou uitpakken. Dit onderdeel van de transformatie is inderdaad geëffectueerd.
Een ander voorbeeld is gebouw Blaak 31 in Rotterdam, waar de tool bij bezichtigingen in de praktijk wordt gebruikt. Met een complete 3D-impressie, met uitzicht op de Markthal en de Erasmusbrug, worden de mogelijkheden getoond van een dakterras om potentiële huurders over de streep te trekken.

De toplistings van RealNext
RealNext is een onafhankelijke stichting, die in 2003 voor en door adviseurs op het gebied van commercieel vastgoed is opgericht. Zij biedt een kwalitatief hoogstaand en transparant aanbodsysteem aan. Bij deze dienstverlening werkt de stichting samen met researchorganisatie PropertyNL.
Naast het plaatsen van de zoekmachine op de website van de aangesloten makelaars biedt RealNext ook kennis en ervaring aan op het gebied van online marketing, vooral voor de vindbaarheid op internet van websites en aangeboden objecten.
Onlangs zijn de mogelijkheden van de presentatie op internet uitgebreid met de toplisting. Daarmee wordt de informatie over het aanbod aangevuld met een virtuele rondleiding in en buiten het gebouw. Deze rondleiding bestaat uit zes tot acht 360°-opnames, die een goede indruk geven van het aangeboden pand.

Opnamecijfers op regionaal niveau
In januari publiceren diverse onderzoekers, waaronder het researchteam van PropertyNL, hun jaarcijfers over de vastgoedmarkt. Zo kan de balans worden opgemaakt voor de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt. Naast een landelijk beeld kunnen ook regionale verschillen worden geschetst. Dan blijkt welke locaties in trek zijn en welke niet.
Op de kantorenmarkt is landelijk gezien niet veel veranderd ten opzichte van een jaar geleden. De opname van kantoorruimte is met 2% gedaald naar 1,051 mln m².
Op regionaal niveau zijn echter grote verschillen te zien. Zo bleek dat de zuidelijke provincies in trek waren. In Limburg en Noord-Brabant steeg de opname met respectievelijk 49% en 46%. Ook Zeeland, hoewel landelijk gezien nog steeds een kleine markt, kende een stijging van 37%. In Limburg bleek vooral Zuid-Limburg in trek, met de steden Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. In Brabant vond de grootste transactie plaats in Breda. Het UWV huurde 9700 m² aan het Chasséveld. Ook de agglomeratie Eindhoven kende een beter resultaat dan in 2013. Hier steeg de opname met 17% naar bijna 47.000 m². De grootste transactie betrof de aanhuur van 7000 m² op Strijp S door Liquavista, dochter van Amazon.com. In drie van de vier grote agglomeraties in de Randstad liep de opname daarentegen terug. Alleen Rotterdam kende een lichte groei. Dit neemt niet weg dat ruim de helft van alle kantorenopnames plaatsvindt in de vijf grote steden en hun agglomeraties. De regio Amsterdam heeft zelfs een aandeel van 23% in de landelijke opname. De regio Den Haag staat nog steeds op de tweede plaats, hoewel de opname hier in 2014 met 17% is gedaald. De grootste transactie hier was van de nationale politie, de nieuwe organisatie die ontstaat door het opheffen van de regionale korpsen. Deze heeft het gebouw De Artillerie van 12.000 m² aangekocht.

img
Eindredacteur
Profiel