C&W: Kantooropname stijgt voor derde kwartaal op rij

In het derde kwartaal is de opname van kantoorruimte opnieuw gestegen, het meest in Amsterdam.

Dat heeft Cushman & Wakefield bekendgemaakt. De totale ingebruikname van kantoorruimte door huurders en eigenaren is sinds 1 januari van dit jaar 615.000 m². De aanhoudende stijging is een indicatie van een hernieuwde focus van kantoorgebruikers op hun huisvestingsvraagstukken.  

Het positieve sentiment werd in de zomermaanden aangevoerd door kleinere kantoorgebruikers en bedrijven in de Tech-sector en wordt inmiddels gevolgd door grotere corporate organisaties.

Ongeveer 51% van de totale ingebruikname van kantoorruimte in 2021 vond plaats in de vijf grote steden (G5). Het aandeel van de G5 in de totale Nederlandse ingebruikname ligt daarmee op een opmerkelijk hoger niveau dan in 2020 (44%) en is weer in lijn met het langjarig gemiddelde. Amsterdam heeft dit jaar met 25% een belangrijk aandeel in de Nederlandse kantorenopname als gevolg van beschikbaar gekomen nieuwbouw. De toename van het aanbod heeft vooral in Amsterdam in belangrijke mate de nieuwe, hogere verhuisdynamiek mogelijk gemaakt.

De relatief ruime marktsituatie in Rotterdam maakt een vergelijkbare opnameontwikkeling met die van Amsterdam mogelijk. De kantorenmarkt in de havenstad zag vorig jaar de opname slechts licht terugvallen (-3% t.o.v. 2019) doordat er in vergelijking met de andere grote steden, relatief veel kantoorruimte beschikbaar was. Het huidige aandeel van Rotterdam (13%) in de totale landelijke kantooropname is sinds 2007 niet zo hoog geweest.

Nog steeds koerst de totale ingebruikname van kantoren in heel Nederland over 2021 volgens Cushman & Wakefield naar een niveau rondom de 1 miljoen m².

‘De Nederlandse economie heeft zich in de loop van 2021 zeer snel hersteld,’ zegt Jos Hesselink van Cushman & Wakefield. ‘Zorgen omtrent oplopende werkloosheid hebben plaatsgemaakt voor zorgen omtrent acute schaarste van personeel in vrijwel alle sectoren van de economie. Commerciële organisaties halen momenteel alles uit de kast om talent te verleiden voor hen te komen werken. Een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde is het kunnen aanbieden van een inspirerende werkomgeving op kwalitatief hoogwaardige locaties. Dit maakt dat werkgevers ervoor waken om juist nu (wellicht te veel) kantoorruimte aan de markt terug te geven. Ook gelet op de relatief sterk stijgende huurprijzen op deze locaties als gevolg van de huidige aanbod schaarste de afgelopen jaren.’