Build Europe, vereniging van Europese projectontwikkelaars en woningbouw, is te spreken over het opnieuw afwijzen van de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. De stemming in Brussel over de wet eindigde dinsdag onbeslist.
In Straatsburg, twee weken geleden, slaagde de commissie Milieubeheer van het Europees Parlement er bij stemming ook al niet in om uitsluitsel te krijgen over de natuurherstelwet. De stemming eindigde, evenals afgelopen dinsdag, in 44 voor en 44 tegen. De christendemocraten, vertegenwoordigd in de Europese Volkspartij (EVP), en conservatieve partijen zijn fel gekant tegen het plan van Timmermans, dat onderdeel uit maakt van diens Green Deal. De natuurherstelwet geeft ecologisch herstel en instandhouding van biodiversiteit een stringent kader voor alle EU-lidstaten.
Belangenorganisaties voor vastgoed en bouw vrezen dat daardoor nog meer bouwprojecten stil komen te liggen. Zo waarschuwt Build Europe, een vereniging die meer dan 60% van de woningbouwcapaciteit van de EU vertegenwoordigt, voor de gevolgen van de natuurherstelwet in dichtbevolkte en geïndustrialiseerde regio’s. In die gebieden zou de bouw van nieuwe woningen, en daarmee betaalbare huisvesting, nagenoeg onmogelijk worden. ‘Sommige regio's hebben te maken met ernstige stikstofproblemen door woonontwikkelingen op bebouwbare grond in de buurt van of op enkele kilometers afstand van speciale beschermingszones (SCA) van de EU-habitatrichtlijn’, geeft Build Europe in een persbericht aan.
Filiep Loosveldt, algemeen directeur van Build Europe, is dan ook te spreken over de recente afwijzing van de natuurherstelwet. ‘We zijn blij dat het Europees Parlement de risico's heeft erkend van het goedkeuren van een onevenwichtige natuurherstelwet. We hadden onze zorgen en analyse gedeeld met de Europese Commissie om hen de kans te geven een pragmatischer voorstel te ontwikkelen. We zijn opgelucht dat het Parlement de voortschrijdende wetgeving heeft stopgezet die de betaalbaarheidscrisis in tal van EU-lidstaten had kunnen verergeren.’
Kleine milieuwinst
Marc Pigeon, president van Build Europe, voegt toe: ‘Als vertegenwoordigers van Europese ontwikkelaars en huizenbouwers voelden we ons genoodzaakt onze zorgen te uiten over het voorstel voor de natuurherstelwet. Na onze tussenkomst hadden we er alle vertrouwen in dat het Europees Parlement en zijn leden een wetsvoorstel zouden verwerpen dat weliswaar een kleine milieuwinst oplevert, maar de betaalbaarheid van huisvesting in veel EU-regio's en lidstaten zou hebben verzwakt. Ik hoop dat dit alle EU-instellingen eraan herinnert hoe belangrijk het is om rekening te houden met de inbreng van de particuliere sector, vooral van professionals die burgers voorzien van groene, energie-efficiënte en betaalbare huisvesting’.
Stemming EP in juli
In juli stemt het volledige Europees Parlement over het voorstel om de natuurherstelwet in de huidige vorm te schrappen. Behaalt dit voorstel geen meerderheid, dan blijft het plan van Timmermans overeind en volgen er nieuwe stemmingen.