Box 3 vastgoed: is het gras écht zoveel groener bij de buren?

Afgaande op de eerste reacties van de staatssecretaris Van Rij, zullen de arresten over box 3 juni-arresten de nodige gevolgen hebben.

Dat geldt ook voor de huidige belastingheffing in box 3 van vastgoed. Mogelijk wordt de invoering van de politiek zozeer gewenste vermogensaanwas- en winstbelasting op de lange baan geschoven. Die tijd kan gebruikt worden om de juridische en uitvoeringstechnische aspecten ervan nog eens te overdenken en te wegen.

Prof. Tom Berkhout presenteert de uitkomsten van een klein internationaal onderzoek naar de belastingheffing rond beleggingsvastgoed en vastgoed voor eigen gebruik. Eigengebruiksvastgoed wordt beduidend zwaarder belast dan in andere landen; voor verhuurd vastgoed is dat niet het geval. Mogelijk is dat een ingrediënt voor het komende politieke debat. Nader (fiscaal-economisch) internationaal onderzoek is wenselijk naar de opstelsom van landelijke en lokale belastingen rond het bezit van een vastgoedobject. Maar ook zaken als de renteaftrek. Gelet op het majeure gewicht van vastgoed voor de Nederlandse economie en de cumulatie van belastingen rond vastgoed, is het wenselijk de economische en maatschappelijke gevolgen van de huidige situatie en eventuele veranderingen ook in kaart te brengen. Daar kan de vastgoedsector zelf actie op ondernemen.