‘Rotterdams Goed Wonen’ moet problemen op Zuid aanpakken

Rotterdam heeft het programma ‘Rotterdams Goed Wonen’, een nieuwe integrale aanpak van woonproblemen in achterstandswijken in Rotterdam Zuid, gepresenteerd.

Gemeente, woningcorporaties, politie, zorgpartners en andere betrokkenen werken intensief samen om misstanden in woningen, van overbewoning tot achterstallig onderhoud, aan te pakken en de leefbaarheid in buurten te verbeteren. De focus ligt op vijf wijken in Rotterdam-Zuid: Bloemhof, Carnisse, Hillesluis, Pendrecht-Zuidwijk en de Tarwewijk.

In woningen met problemen is er zelden sprake van slechts één misstand, stelt de gemeente in een persbericht. ‘Vaak is er een stapeling van issues zoals illegale kamerverhuur, te hoge huurprijzen, vervallen panden of bewoners die zich niet hebben ingeschreven. Met Rotterdams Goed Wonen worden zulke signalen niet langer afzonderlijk opgepakt, maar in samenhang. Dankzij een team van 40 specialisten wordt snel en effectief ingegrepen’.

Door gebruik te maken van data-analyses en wijkgerichte acties, wil de gemeente sneller kunnen optreden bij woonfraude, misstanden in de particuliere verhuur en woonoverlast. Jaarlijks worden ten minste 1.250 casussen behandeld en vinden er 12 integrale actiedagen plaats in de focuswijken.

Multidisciplinaire samenwerking

Wat deze aanpak nieuw maakt, is de nauwe samenwerking tussen verschillende gemeentelijke clusters (Stadsbeheer, Stadsontwikkeling, Directie Veiligheid) en externe partners zoals politie en woningcorporaties. Ook wijkteams worden betrokken bij situaties waarin er sprake is van psychische of sociale problematiek achter de voordeur. Aan ‘casustafels’ worden complexe dossiers besproken en gezamenlijk opgepakt.

Chantal Zeegers, de Rotterdamse wethouder van Klimaat, Bouwen en Wonen: ‘Met Rotterdams Goed Wonen bouwen we voort op de inzet die er al is in onze wijken. We bundelen onze krachten, grijpen sneller in en maken slim gebruik van data en technologie. Zo pakken we problemen niet alleen aan, maar voorkomen we ze ook.’

Data en daadkracht

De basis van de aanpak is informatiegestuurd werken, binnen de kaders van de privacywetgeving. Op basis van meldingen en eigen data-analyse worden woningen geselecteerd waar mogelijk sprake is van misstanden. Vervolgens wordt door inspecteurs, handhavers en betrokken partners een gezamenlijke actie voorbereid om de situatie grondig aan te pakken. Indien nodig worden boetes opgelegd of verhuurders aangepakt die de regels herhaaldelijk overtreden.

De kracht van de aanpak zit volgens de gemeente Rotterdam in de combinatie: data inzetten om problemen op te sporen, snel schakelen tussen partners en juridische handhaving waar nodig. ‘Die elementen bestaan al langer, maar omdat ze nu structureel worden ingezet bij woonproblemen -inclusief controles op bijvoorbeeld de Wet goed verhuurderschap en de wet betaalbare huur- is dit vernieuwend. Rotterdam laat zien dat het werkt als je samen optrekt én doorpakt’.

Pilotfase op Zuid

Rotterdams Goed Wonen start in het gebied van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, waar de woonproblematiek het grootst is. Het programma sluit aan bij de bredere, langjarige aanpak van NPRZ, waarin gemeente, Rijk en partners samen werken aan gelijke kansen op Zuid – via school, werk en wonen. Tijdens deze pilotfase doet de gemeente ervaring op met de werkwijze. De aanpak wordt mede mogelijk gemaakt met € 5 mln uit de Regiodeal van het Rijk en € 5 mln aan gemeentelijke middelen. Het is de ambitie van de gemeente om de aanpak op termijn uit te breiden naar de rest van de stad.