Bouwpauze: Ook woningbouwproject in Hoorn in de koelkast

Woonminister Hugo de Jonge heeft grote plannen voor de woningmarkt maar vooralsnog lijkt er de komende jaren eerder minder dan meer te worden gebouwd. Ook in Hoorn wordt een project vooralsnog gecanceld vanwege teveel onzekerheid. 

Het project in Hoorn betreft het Hof Blauwe Steen, de ontwikkeling van woningen op de plek van een vroegere gelijknamige winkelpassage. Hier zouden volgens de plannen van anderhalf jaar gelden ruim 50 kleine huurappartementen moeten verrijzen. Na bezwaren pasten ontwikkelaar Campanille Vastgoed Ontwikkeling en eigenaar Wilkoja de plannen aan tot maximaal 34 woningen, waaronder nu ook koopwoningen. 

Nu hebben de onwikkelaar en de eigenaar besloten om het plan voorlopig in de ijskast te plaatsen. Op de projectwebsite stellen zij: 'De wereldmarkt, de bouwprijzen, de rente ontwikkelingen, de energieprijzen en de inflatie, zorgen voor veel onvoorspelbaarheid.  Dit maakt dat de eigenaar van de Blauwe Steen wil afwachten tot de marktsituatie enigszins stabiliseert.' Zodra er zicht is op een stabielere situatie gaat het project verder, al dan niet met aanpassing aan de nieuwe situatie.'

Lees ook: CBRE: Huurwoningmarkt verder in problemen door huurprijsregulering

Dat er dan aanpassingen nodig zijn lijkt eigenlijk wel zeker. Tegen het Noord-Hollands Dagblad vertelt ontwikkelaar Mark Fatels: 'Als de markt steady is, is er niet veel aan de hand. Maar het is niet zo dat je zegt: we avonturen het wel. Het risico dat je dan loopt is dat je over een paar jaar de markt op gaat met een achterhaald product.'

Hof Blauwe Steen is zeker niet het enige project dat in lastig vaarwater is gekomen door onder meer de gestegen bouwkosten en rente. Door heel Nederland worden minder bouwverguningen afgegeven en trekken ontwikkelaars zich terug van projecten, ook omdat de financiering lijkt op te drogen. De trend zal minister De Jonge zorgen baren, hij wil tot 2030 zo'n 920.000 woningen bijbouwen, een ambitie die het Economisch Instituut voor de Bouw al onhaalbaar heeft genoemd.