Bouwcombinatie breidt waterzuivering Haarlem Waarderpolder uit

Hoogheemraad van Rijnland Bas Knapp en de directeuren van BESIX en de combinatie Zuiver-én HWP, een samenwerking tussen Dura Vermeer, ADS Groep Water en Hoppenbrouwers, tekenden dinsdag voor de renovatie en uitbreiding van de waterzuivering in Haarlem Waarderpolder.

Met het zuiveren van afvalwater van zo’n 224.000 huishoudens en bedrijven, is dit één van de grootste zuiveringen van Rijnland.  De renovatie van de zuivering stond al langer op de lijst van Rijnland. De zuivering wordt ook uitgebreid om in de toekomst het slib van vrijwel alle zuiveringen in Rijnlands gebied te kunnen verwerken. Slib, het restproduct van afvalwater, wordt op de zuivering omgezet naar duurzame producten zoals biogas. “Rijnland heeft als doel om 100% circulair te werken in 2050”, aldus Bas Knapp.

Beoordelingscriteria

De aannemers zijn onder andere geselecteerd op hun visie op samenwerking, duurzaamheid en circulariteit, bijvoorbeeld in hun materiaalkeuzes. Simone Boogaard, directeur Water: “Een goede samenwerking is onmisbaar. De aanbiedingen van de aannemers zijn niet alleen getoetst op hun visie op samenwerken, maar ook op hoe zij die praktisch invullen. En daarmee hebben de aannemers aan de voorkant gewerkt aan hun teams.”

Bouwteamfase

De bouwteamgunning vindt plaats in twee fasen. In de eerste fase wordt het definitief ontwerp gemaakt. De tweede fase gaat over de uitvoering. De aannemers kunnen een aanbieding doen voor de uitvoering en zo kan de volledige prijs vastgesteld worden. Daarna kan de spreekwoordelijke schop in de grond.