Bouwbedrijven geven pallets tweede leven

Bouwbedrijven De Nijs, Stebru, Bouwonderneming Stout en Trebbe tekenden onlangs het Pallet Retour Convenant van 2Return.

Met dit convenant verbinden de partijen zich exclusief aan de Pallet Retour Service en maken daarmee mogelijk dat de afvalstroom van pallets stopt en deze een duurzaam, tweede leven krijgen. Het is een nieuwe stap in de verdere verduurzaming van bouwplaatsen.

Er worden jaarlijks ruim 250.000 bomen gekapt om te voorzien in de behoefte van bouwpallets in Nederland. Die pallets worden vervolgens na levering weer als afval afgevoerd, dit terwijl hout een circulaire grondstof is en het grootste gedeelte van de pallets nog prima bruikbaar is. Iedere 20 pallets die opnieuw ingezet kunnen worden, besparen één boom.

Tachtigduizend pallets

Bouwbedrijven De Nijs, Stebru, Stout en Trebbe verbinden zich met het convenant aan Pallet Retour Service van 2Return voor al hun bouwplaatsen. Dit zijn er naar verwachting op jaarbasis meer dan honderd. 2Return komt alle pallets ophalen, repareert eventueel beschadigde pallets en biedt deze weer opnieuw aan bij fabrikanten.

Naast het sluiten van deze grondstofkringloop, wordt met Pallet Retour Service de CO2-uitstoot van bouwplaatsen teruggedrongen, doordat de pallets in één keer door 2Return worden opgehaald. Ook worden afvalstromen gereduceerd en draagt het bij aan de orde en netheid op de bouwplaatsen. Naar verwachting worden in één jaar tijd meer dan 80.000 pallets ingezameld met het doel deze opnieuw in te zetten. Daarmee worden dan jaarlijks zo’n 6.000 bomen gespaard.