Beleven in Laren, maar kopen bij Bol.com

Laren heeft de lichtjes, Bol.com de clicks. 

Door Erik de Boer en Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 23 december 2016

Beleven in Laren …..

Laren (NH) doet er deze kerstperiode alles aan om bezoekers naar de winkels te trekken. De PC Hooft van ’t Gooi is uitbundig verlicht en de op 9 december gehouden Lichtjesavond zorgde voor verstopte toegangswegen vanaf de A1 en A27. Op en top kerstbeleving hier.

De verlichting is een van de initiatieven van Bijzonder Laren, de coöperatie die op aandrang van de gemeenteraad in 2015 is opgericht en tot doel heeft met acties, initiatieven en evenementen Laren (weer) op de kaart te zetten.

Bijzonder is dat de CV betaald wordt vanuit een opslag op de OZB. Voor 2016 is een toeslag van € 15 per € 100.000 objectwaarde voor gebruik en ook voor eigendom van een WOZ-object niet-woning (courant en incourant) verwerkt in de onroerende zaakbelasting. De gemeenteraad en ondernemers zien er dus wel het belang van in om reclame voor het dorp te maken.

Dat heeft Laren hard nodig. Volgens de aanbodwebsite Ventu.nl staan momenteel 23 winkelpanden te huur, de meeste in het hart van het winkelgebied. En er komen nog minstens drie, zeer in het oog springende panden bij, omdat in de drie winkels van McGregor/Gaastra momenteel de opheffingsuitverkoop plaatsvindt. En bij sommige panden, zoals die recht tegenover de basiliek, is sprake van langdurige leegstand.

Ook een van de bekendste gebouwen, het horecapand van De Prinsemarij, staat te koop. In het koopcontract staat de bepaling dat de nieuwe eigenaar verplicht is elk jaar op het bordes van het pand Sinterklaas te ontvangen.

Jammer genoeg zien blijkbaar niet alle winkeliers het nut van deze investeringen in. Op de Lichtjesavond was toch een opvallend aantal winkels gesloten. De kassa’s in de horeca-etablissementen rinkelden echter als de kerstklokken in de St. Jan.

… maar kopen bij Bol.com

De drukte bij Bol.com en andere webshops is rond Kerst en Sinterklaas zo groot, dat alle zeilen bijgezet moeten worden. In de aanloop naar Sinterklaas was maandag 28 november de drukste dag, met tussen 21.00 en 22.00 uur het drukste uur. Er werden gemiddeld 14 artikelen per seconde besteld. Normaal werkt Bol.com met 400 tot 600 man in het distributiecentrum, nu met 1400.

De online consument weet niet alleen Bol.com te vinden. Op Black Friday, 25 november, werden alle records gebroken: er werd op die dag 1,5 mln keer met iDeal betaald. Dat is 75% meer dan op een gewone vrijdag. Ter vergelijking: op diezelfde dag werd er ‘slechts’ 16% meer gepind in de fysieke winkels dan de vrijdag ervoor.

Nog steeds wordt er meer in fysieke winkels gekocht dan online, maar online groeit zodanig hard dat het aandeel online verkoop van de niet-dagelijkse artikelen richting 15% gaat. Zo wordt inmiddels de helft van het speelgoed en de spellen via het web gekocht.

Topman van Coolblue Pieter Zwart verwoordt het zo: ‘De drukte van nu is het normaal van morgen. Iedere achttien maanden weten wij te verdubbelen en ik verwacht dat de groei nog wel even aanhoudt.’

Beleggers in vastgoed zijn niet blind en spelen in op deze verschuiving. De laatste jaren neemt het beleggingsvolume in logistiek gestaag toe, terwijl dit jaar de beleggingen in retail fors zijn afgenomen.

Bol.com verwacht tijdens de feestdagenperiode (november en december) in totaal zo’n 9 miljoen bestelde producten te verwerken, waarvan ongeveer de helft voor Sinterklaas. Dit is 3 miljoen meer dan in 2015. Met deze groei in bestellingen heeft Bol.com voor het eerst in haar bestaan de omzetgrens van € 1 mrd geslecht.