Beleggers zien Nederland als strategische markt voor zorgvastgoed

Zweden en Duitsland zijn onder beleggers in Europees zorgvastgoed het meest populair. Daarnaast worden ook Nederland, Finland en België gezien als strategische beleggingsmarkten voor zorgvastgoed. Dat blijkt uit onderzoek van internationale vastgoedadviseur Savills.                   

Uit dat onderzoek blijkt dat de Zweedse en Duitse beleggingsactiviteit in zorgvastgoed tussen januari en september 2020 met respectievelijk 80% en 21% is gestegen, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Genoemde landen waren in de eerste drie kwartalen goed voor 42% (Duitsland) en 23% (Zweden) van het totale investeringsvolume van €3,6 mrd dat is geïnvesteerd in Europees zorgvastgoed. Veel beleggers zien daarnaast ook goede investeringsmogelijkheden in zorgvastgoed in België, Finland en Nederland.  

Savills ziet dat de pioniers in deze markt, gespecialiseerde REIT’s, op dit moment nog steeds de meest actieve spelers zijn op de markt. Voorbeelden hiervan zijn Aedifica en Confinimmo. Desalniettemin neemt het aantal investeerders in de sector toe, met institutionele beleggers zoals Primonial, Patrizia, Threestones Capital en Syntrus en particuliere investeerders zoals SBB I Norden.

Bas Wilberts, head of residential & hotel investment bij Savills in Nederland: 'Ondanks de huidige crisis blijft zorgvastgoed een zeer aantrekkelijke beleggingscategorie voor investeerders die verzekerd willen zijn van een stabiele kasstroom. Wel staan de aanvangsrendementen als gevolg van de toegenomen belangstelling onder druk.’

Savills verwacht op basis van het onderzoek dat de interesse in zorgvastgoed ook in de komende periode verder aan populariteit zal winnen en dat de concurrentie hierdoor zal toenemen. Dit zal resulteren in een verdere opwaartse druk op de prijzen.