Ballast Nedam maakt verlies van € 60 mln

Naar verwachting zal Ballast Nedam een netto verlies van ongeveer -€ 60 miljoen boeken voor 2016. Het concern verwacht in 2017 weer winstgevend te worden.

Ballast Nedam, dat in 2016 door de Renaissance Group van de beurs is gehaald, heeft overeenstemming bereikt over herfinanciering met ING, Rabobank en FGH. Door het aantrekken van kapitaal is de solvabiliteit naar 6% gestegen.

Na de overname door Renaissance Group en de herkapitalisering van het bedrijf was 2016 een jaar van transformatie voor Ballast Nedam. Het nieuwe managementteam, samengesteld uit mensen van binnen Ballast Nedam en collega's afkomstig van Renaissance, heeft de implementatie van het herstructureringsprogramma afgerond. Dit heeft tot een slankere organisatie met een meer concurrerende kostenstructuur geleid, waarbij het aantal werknemers daalde van 2188 eind 2015 naar 1899 in 2016. Het aantal vestigingen is van 8 naar 5 teruggebracht. 

Bij de transformatie is de focus ook op ontwikkeling blijven liggen. Ballast Nedam Development heeft een portefeuille die onder andere circa 5000 woningen omvat in projecten als Food Centre Amsterdam, Groene Loper Maastricht en Spoorzone Delft. Daarmee hoopt Ballast Nedam te kunnen profiteren van de sterke Nederlandse woningmarkt.

Kerem Gunaydin, Managing Director van Ballast Nedam Development: 'Wij zijn zeer optimistisch over de Nederlandse huizenmarkt en kijken ernaar uit meer in nieuwe kansen te gaan investeren. We gaan ons concentreren op gemengd gebruik en complexere projecten, waarbij we optimaal gebruik gaan maken van de financiële kracht, relaties en ervaring van Renaissance Group.'