BAM zet eerste bouwmachine op waterstof in

Bouwbedrijf BAM heeft de primeur met de eerste op waterstof aangedreven bouwmachine. Het mes snijdt aan twee kanten want de machine stoot geen CO2 en nagenoeg geen stikstof uit. 

Het gaat om een oorspronkelijk op diesel aangedreven asfaltspreidmachine die BAM Infra Nederland samen met Koninklijke van Twist heeft omgebouwd tot een machine met een waterstofverbrandingsmotor.

De asfaltspreidmachine is de eerste machine in de bouw die op een waterstofverbrandingsmotor rijdt. De inzet van deze machine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 80.420 kilogram CO2 en nagenoeg geen uitstoot van stikstofoxide op jaarbasis. De waterstoftank kan in tien tot vijftien minuten worden bijgevuld.

Productie waterstof

Veelal wordt voor waterstof een brandstofcel toegepast. BAM Infra heeft gebruikgemaakt van een waterstofverbrandingsmotor. In tegenstelling tot de brandstofcel is voor een waterstofverbrandingsmotor de kwaliteit van waterstof niet belangrijk.  Hierdoor kan worden bespaard op de reiniging tijdens de productie van waterstof en bestaat de mogelijkheid reststromen waterstof te gebruiken als brandstof.

Lees ook: Lochem heeft wereldprimeur met villa's op waterstof