BAM Wonen levert 80 huurwoningen op aan Woongoed Zeist

BAM Wonen heeft 80 sociale huurappartementen opgeleverd aan woningcorporatie Woongoed Zeist in de wijk Kerckebosch in Zeist.

De woningen zijn verdeeld over de gebouwen Berkenveste en Dennenveste en passen harmonieus in het landschap met hun duurzame en natuurlijke uitstraling. De nieuwe bewoners zijn afkomstig van oude huurflats in de wijk, die na de verhuizing gesloopt worden. Een vertegenwoordiging van de bewoners heeft ook meegepraat over het ontwerp. Zo konden zij onderdelen van de woning op hun eigen persoonlijke situatie aanpassen.

In de aanvraag van woningcorporatie Woongoed Zeist was duurzaam bouwen een essentieel onderdeel. Zo was BENG 1 het gewenste niveau van energiezuinigheid. De warmte-koudevraag moet dan onder de 25 kWh-thermisch/m² blijven. ‘We waren blij met deze duidelijke keuze van Woongoed Zeist. Het heeft ons gedwongen om het energieconcept hier echt anders te bekijken, iets wat we samen met technisch adviesbureau Crone enthousiast hebben aangepakt’, aldus Hans Wiersma, Projectmanager bij BAM Wonen. In de toekomst zijn met kleine aanpassingen zelfs de hogere eisen van BENG 2 en BENG 3 haalbaar, bijvoorbeeld door uitbreiding van de capaciteit van de pv-panelen.

Er is gekozen voor een volledig elektrische energiehuishouding die bestaat uit een elektrische geiser en warmteterugwinning bij douche en ventilatie. Elektrische radiatoren vragen veel minder leidingen door de woning, zijn onderhoudsvrij en makkelijk vervangbaar omdat ze alleen met een stekker vast zitten. Volledig elektrisch vraagt meer stroom, maar door de uitstekend geïsoleerde schil van de gebouwen is het warmteverlies minimaal. De isolatie van het dak bestaat bijvoorbeeld uit een dertig tot veertig centimeter dikke laag. En de ramen zijn van triple glas. Dat geeft een uitstekende ‘warme jas’. De pv-panelen op het dak leveren een groot deel van de benodigde elektriciteit en in de zomermaanden is teruglevering aan het net mogelijk.