Analyse: HB Capital geeft voor het eerst inzicht in resultaten

HB Capital, de investeringsmaatschappij waarin de familie Blokker een groot deel van zijn vermogen heeft ondergebracht, kwam onlang met zijn eerste openbare jaarverslag.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2019

Het is voor het eerst dat HB Capital (Hoornsche Broeder Capital) een openbaar jaarverslag deponeert. Eerder wist de beleggingsmaatschappij dit te voorkomen door steeds nieuwe holdings op te richten. HB Capital boekte een winsttoename van 28% ten opzichte van zijn vorige boekjaar 2016/2017.

Interessant is de € 42 mln aan huurstroom op een vastgoedportefeuille van € 229 mln. Uit het vastgoed komt ruim 18% aan huur (exclusief de € 77 mln aan grond). Bij andere beursgenoteerde investeerders ligt het percentage huuropbrengst rond de 6% van de portefeuille vastgoed. In een soortgelijke situatie zou de vastgoedportefeuille van HB Capital rond de € 540 mln moeten liggen. De vastgoedportefeuille van € 229 mln oogt hierbij conservatief gewaardeerd. Dit komt vaker voor bij private beleggers. Dit verklaart ook dat de portefeuille-omvang met € 229 mln geringer is dan eerder is ingeschat.

In de vastgoedportefeuille zitten veel winkelpanden en ook enkele winkelcentra in Roermond, Deventer en Enschede. HB Capital is eigenaar van 53 van de 430 Blokker-winkels in Nederland. Deze winkels staan op goede locaties. Het zijn de panden in drukke winkelstraten, zoals de Groningse Herestraat en Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Opvallend is daarom de daling in directe opbrengsten met 10% naar € 13 mln.

De verklaring voor de toename in winst ligt in het feit dat er een zeer positief resultaat – van bijna € 938 mln – is behaald met de belegging in effecten. Op de balans staan ook twee leningen, van bij elkaar bijna € 604 mln. De herkomst van deze leningen valt niet uit de jaarrekening te achterhalen. HB Capital heeft € 1,7 mrd op de balans staan, waarvan € 792 mln eigen vermogen is.

De € 100 mln winst van de investeringsmaatschappij vormt een grote tegenstelling met Blokker Holding. Het winkelbedrijf boekte in de periode 2017–2018 een nettoconcernomzet van € 1,6 mln, een daling van 19% ten opzichte van 2016. Blokker Holding leed in hetzelfde boekjaar een nettoverlies van € 344 mln door hoge reorganisatielasten en boekhoudkundige afboekingen.