Amvest koopt huurwoningen SDU-locatie

Amvest wordt de eigenaar van de huurwoningen die in het plan Binck-eiland in Den Haag worden gerealiseerd. Een combinatie van BPD, Vorm en Local is de ontwikkelaar van deze voormalige SDU-locatie.

Van de 240 nieuwe huur- en koopwoningen die op de locatie aan de rand van bedrijventerrein de Binckhorst worden gebouwd, zal Amvest 119 vrije sector huurwoningen turnkey afnemen, zo is uit de markt vernomen. Amvest is ook de koper van een deel van de woningen die COD realiseert in het nabij gelegen KPN-complex. In het tot The Green Campus gedoopte project aan het Maanplein zal Amvest 250 appartementen afnemen. Daarnaast heeft het bedrijf nog enkele ontwikkelposities elders op de Binckhorst.

De voormalige SDU-locatie aan de Binckhorstlaan wordt omgevormd tot een woongebied met 240 huur- en koopwoningen. Ook zal de ontwikkelcombinatie Binck Zuid de buitenruimte helemaal ontwikkelen. Door deze verandering wordt steeds zichtbaarder dat de Binckhorst zich ontwikkeld van een bedrijventerrein naar een woon-, werk- en recreatiegebied met veel aandacht voor de herinrichting van de buitenruimte. Uiteindelijk moeten er 5000 woningen verrijzen.
 
Het plan ‘Binck-eiland' past binnen de kavelambitie die de gemeente eerder in februari 2016 vaststelde. In totaal komen er 240 nieuwe woningen. Er komen 71 vrije sector huurwoningen, er komen 45 eensgezins koopwoningen en er komen 2 appartementstorens. Eén van 8 etages met 48 vrije huurwoningen en een toren van 15 verdiepingen met 76 koopappartementen. Het gebied rondom de woningen krijgt  forse oppepper, omdat ook de buitenruimte helemaal opnieuw wordt ontwikkeld en groen daarbij een belangrijke plaats zal innemen. Tevens worden de kades aan de Binckhorsthaven vrijer toegankelijker gemaakt, waardoor aantrekkelijkheid en de leefbaarheid alleen maar toeneemt rondom dit gebied tussen Den Haag en Voorburg.

Als eerste zal Local het 8 etages tellende kantoorgebouw (8000 m²) aan de Binckhorstlaan transformeren. Daarbij wordt een verdieping toegevoegd en komen er nieuwe balkons aan de gevel. In de plint van het gebouw komt commerciële ruimte, mogelijk horeca. Het achtergelegen bedrijfspand (10.000 m2) wordt gedemonteerd en elders in het land weer opgebouwd. Een ondernemer neemt de bovenbouw over. De betonvloer blijft bewaard en wordt onderdeel van de gemeenschappelijke parkeervoorziening voor 256 auto's
De appartementen in het deelplan De Binck, zoals het getranformeerde kantoorpand gaat heten, krijgen een oppervlakte van 60 tot 70 m².

De eengezins koopwoningen en woonwerkwoningen komen in het groene middendeel, Binckplaats geheten. Vorm neemt die voor zijn rekening. Op de kop aan de Trekvliet (Binckkade) realiseert BPD twee nieuwbouwblokken, met in de plint ook horeca of andere voorzieningen.
 
Wethouder Boudewijn Revis (stadsontwikkeling Kerngebieden) is enthousiast over de plannen en de ontwikkelingen op de Binckhorst. "Na het Junoblok wordt dit alweer de tweede woonlocatie op de Binckhorst, waarbij je ziet dat naast de investeringen van de gemeente nu ook ontwikkelaars geld durven te steken in dit gebied. Het is een mooie mengeling van huur- en koopwoningen, waardoor er voor elk wat wils is. Zo neemt de diversiteit in dit gebied fors toe en kun je misschien wel zeggen dat dit gebied zich ontwikkeld tot de verrassende kant van het Haagse centrum."

De bouw zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 starten. In 2019 zal het gehele complex inclusief de herinrichting van de buitenruimte kunnen worden afgerond.