Amsterdammers kiezen vaker voor woning buiten de stad

Amsterdammers kiezen steeds vaker voor een woning buiten de stad, blijkt uit een analyse over woontevredenheid van Rabobank.

Sinds vijf jaar ziet Rabobank meer mensen uit de stad naar de rest van het land verhuizen, dan andersom. Volgens de bank is dat 'een belangrijke breuk met het verleden'.

Amsterdammers zouden nog wel in hun stad willen wonen, maar er zijn drie belangrijke redenen dat toch niet te doen. De woningen zijn te klein. Jonge gezinnen kiezen daarom eerder voor een wat ruimere woning in Weesp of Almere. De buurt bevalt niet meer. Buurttevredenheid wordt negatief beinvloedt door toenemende criminaliteit, verwaarlozing en vervuiling. Ook valt de manier van omgang in de stad minder in de smaak. Bijvoorbeeld de voertaal in de stad is steeds vaker Engels. 

Een vierde en belangrijke factor betreft de huizenprijzen. Het verschil tussen een koophuis in de stad en in de regio is opgelopen tot honderdduizend euro. Steeds meer autochtone inwoners kunnen zo'n hoge koopprijs niet betalen, aldus de onderzoekers. De trek naar de regio vertaalt zich nog niet in een dalend inwonertal. Door meer expats, (internationale) studenten, migranten en de fusie met de gemeetne Weesp ligt het inwonertal boven 920.000. Meer dan ooit.    

img
Redacteur
Profiel