Advocaten klitten samen om kosten te besparen

Na NautaDutilh heeft ook advocatenkantoor Dirkzwager vergevorderde plannen om haar activiteiten te concentreren op één locatie. Dit schrijft het Financieële Dagblad (FD). 

Met her en der gefronste wenkbrauwen werd onlangs gekeken naar het definitieve besluit van de Rotterdamse advocatenfirma NautaDutihl om haar hoofdkantoor nabij Rotterdam Centraal in te ruilen voor het kantoor op de Zuidas in Amsterdam. De advocaten verlaten daarmee hun geboortegrond en een kantoorvloer in het prestigieuze gebouw First, waarin onder meer Rabobank en Robeco ook huurders zijn. De reden? Door Rotterdam op te geven,  bespaart NautaDutilh miljoenen euro's huur. Ook is het contingent Rotterdamse partners dat zwaar gehecht is aan de Maasstad de afgelopen jaren afgenomen. 

Alle disciplines onder één dak

Een nieuwe kantoorlocatie zal minder een probleem zijn voor de partners en advocaten van Dirkzwager, het grootste advocatenkantoor buiten de Randstad. Volgens het FD heeft Dirkzwager vergevorderde plannen om van drie kantoren in Arnhem en Nijmegen terug te gaan naar één kantoor in Arnhem. Op de huidige drie locaties werken een kleine 350 mensen. 

Selma van Ramele, managing partner bij Dirkzwager, stelt dat er nog geen definitief besluit is genomen. De motivatie de concentratie die nu wordt onderzocht zou liggen in het feit dat de Dirkzwager zowel advocaten als notarissen en fiscalisten voor zich heeft werken. 'Om het potentieel van deze multidisciplinaire praktijk te kunnen benutten, wordt de mogelijkheid onderzocht om in de toekomst ook fysiek onder één te werken.'

Binden high potentials 

De experts die het FD sprak zien een duidelijke toename van grote en middelgrote advocatenfirma's die teruggaan naar 1 of 2 locaties in ons land. Concentratie van kantoren zorgt er ook voor dat advocatenfirma's veel huurkosten kunnen uitsparen. Daarnaast zou er door de introductie van het hybride werken minder behoefte zijn aan kantoorruimte, iets wat ook speelt bij grote kantoorgebruikers in de andere sectoren. Last but not least, zien de advocatenkantoren concentratie op een centraal gelegen locatie als een middel om "high potentials" aan zich te binden.