Aantal deelnemers in StiVAD in 2019 gegroeid

Het aantal deelnemers in Stichting Vastgoeddata (StiVAD) is in 2019 gegroeid door aansluiting van tien woningbouwcorporaties. 

De woningcorporaties Casade, Maasvallei, Mitros, WellerWonen, Woningbedrijf Velzen, WoonPlus, WoonPunt, Woonwaarts, Zayaz en ZVH traden toe. Het totaal aantal deelnemende partijen komt daarmee op 74.

Mede door de toename van het aantal deelnemers groeide ook het aantal meldingen van vastgoedbeleggingstransacties. Het register omvat nu 2.327 beleggingstransacties met een totale waarde van 23,27 miljard euro. De waarde van het vastgoed onder beheer bij aangesloten vastgoedpartijen (AUM) bedraagt circa 180 miljard euro. Ook de wetenschap en toezichthouders weten de weg naar StiVAD nu meer en meer te vinden in hun zoektocht naar hoogwaardige datasets.

De recente aansluiting van woningcorporaties hangt samen de verplichting op grond van de Woningwet hun bezit (deels) te waarderen op ‘marktwaarde in verhuurde staat’. Daarnaast kiezen steeds meer woningcorporaties vrijwillig voor dit waardebegrip, om daarmee sturen op rendement mogelijk te maken.

Onder de deelnemers van StiVAD bevinden zich institutionele beleggers, woningcorporaties, taxateurs van groot zakelijk vastgoed en accountants. De stichting is in 2010 opgericht door de vereniging van institutionele beleggers in Nederland (IVBN) en startte met zeventien zogeheten founding fathers, met als doel betrouwbare marktreferenties voor betere taxaties.

StiVAD is een onafhankelijk, non-profit platform voor het veilig delen van data binnen de vastgoedsector. Aansluiting bij StiVAD biedt deelnemende partijen een voor iedereen zichtbaar bewijs van volledige openheid en transparantie. Door de snelle groei is StiVAD een steeds completere bron voor beleggingstransactiegegevens. Naast de beleggingstransactiedatabase beheert StiVAD ook de Footfall Index Netherlands (FIN).