Aantal blockchain-initiatieven neemt toe

Uit een rapport van Fibree blijkt dat het aantal blockchain-producten dit jaar is gestegen van 300 naar 400. Amsterdam is gedaald op de lijst.

Fibree (de Foundation for International Blockchain Real Estate Expertise) beschrijft in zijn jaarlijkse wereldwijde industrierapport hoe blockchain-technologie wordt geïmplementeerd in de vastgoedsector. Het is het derde achtereenvolgende jaar Fibree dit rapport uitbrengt.

De stichting merkt dat blockchaintechnologie de kracht heeft om de digitalisering van de vastgoedsector op alle niveaus binnen de levenscyclus van een pand te ondersteunen. Stap voor stap pakt de markt het op. Het aantal blockchain-gerelateerde vastgoedproducten dat dit jaar wordt aangeboden, is gestegen naar 400. Vorig jaar waren dat er ongeveer 300.

Op wereldwijde schaal evolueert blockchain-technologie voor vastgoed. De technologie wint terrein op alle continenten en landen, maar overal in een ander tempo. Noord-Amerika en de regio Azië en Pacific laten duidelijk meer groei zien dan andere continenten, terwijl het traditionele leidende continent, Europa, in sommige toonaangevende landen zelfs een huidige daling laat zien. Op stedelijk gebied voert New York de lijst aan. Opvallend is de achteruitgang van voorheen ‘gevestigde’ steden als Berlijn, Amsterdam, München en Dubai.

Bij de gedefinieerde sectoren domineren  gebieden als ‘invest & finance’ en ‘markten & platforms’ de markt (75 %). Een nieuw segment is de categorie ‘transaction & escrow services’, dat met 5% binnenkomt op de 5e plaats.

Nieuw in het rapport zijn de ‘entry points’ en de ‘Fibree growth stages’, die laten zien waar de initiatieven vandaan komen, van een blockchainontwikkelaar of van een vastgoedorganisatie. Bijna 40% van alle producten wordt geïnitieerd door tech-providers, 33% is 50/50 en 17,5% kwam uit de vastgoedsector zelf.