[i]Internationale retailers willen steeds grotere winkels op de beste locaties - recente deals met Primark, Marks & Spencer, Zara en Hennes & Mauritz die vele duizenden m² huren in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam laten zien hoe snel het Nederlandse winkellandschap verandert. [/i]
Internationale retailers willen steeds grotere winkels op de beste locaties - recente deals met Primark, Marks & Spencer, Zara en Hennes & Mauritz die vele duizenden m² huren in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam laten zien hoe snel het Nederlandse winkellandschap verandert.
De deal voor liefst 13.500 m² winkelruimte die de Ierse budgetkledingketen Primark onlangs sloot aan het Damrak 70, een herontwikkeling van Bouwinvest, staat niet alleen. Een reeks deals met ongekend hoge metrages domineert de Nederlandse winkelmarkt: In Den Haag huurde Marks & Spencer 6500 m² in het Wagenhoek-project voor - voorlopig - het grootste warenhuis van het concern op het Europese concern en in Rotterdam opent Hennes & Maurits in oktober een nieuwe ‘flagship store’ van 4500 m² in de Koopgoot. Het wordt de grootste winkel van de modeketen in Europa. Apple opent naar verluidt in juni een winkel van meer dan 3000 m² in De Passage in Den Haag.
Uit recent onderzoek van CBRE onder vijftig vooraanstaande internationale retailers blijkt dat deze vraag naar grotere winkels op A-locaties alles te maken heeft met de digitale strategie van de retailers: bezoekersaantallen moeten omhoog en dat betekent méér en grotere winkels die meer inspelen op de beleving bij de klant.
Zo keerde Marks & Spencer in april vorig jaar terug in Nederland met een 'multi channel store' in de Kalverstraat en de Nederlandse site www.marksandspencer.nl. Ook lanceerden ze op diverse BP stations in Nederland zogenaamde Marks & Spencer Food pilots. En nu gaat er dus ook een warenhuis in Den Haag open en in 2016 volgt ook nog een vestiging aan het Rokin in Amsterdam. En daar blijft het vooralsnog bij in Nederland
Digitale technologie is een integraal onderdeel van het arsenaal van de internationale retailers. De website is essentieel, maar ook social media, smart phone apps en geo-lokalisatie worden gebruikt om klanten naar de winkel te trekken. De meeste retailers zijn de mogelijkheden in kaart aan het brengen om grotere winkels te creëren. In grotere winkels is meer ruimte voor beleving en voor digitale tools zoals iPads en digitale schermen om de volledige breedte van het productaanbod te kunnen laten zien.
Krijn Taconis, Executive Director Retail CBRE wees er onlangs op dat in het digitale tijdperk het belangrijker dan ooit is dat retailers hun merk uitdragen en dat zij als geen ander weten op welke manier de consument het merk beleeft. De vooruitgang in de technologie zorgt ervoor dat zij hiervoor gebruik kunnen maken van een toenemend aantal tools, waarbij internet gezien moet worden als extra etalage. Winkeliers die de digitale technologie omarmen hebben de meeste kans op succes. Dit geldt voor het gehele retail spectrum, van food tot fashion en van het luxe tot goedkopere segment.
Internationale winkelbeleggers betalen scherpe prijzen voor objecten met retailers die voorop lopen in de multichannel-strategie en die steeds fungeren als de belangrijkste ‘ankers’ voor de top-winkelgebieden. Zo betaalde Duitse belegger Aachner Grundvermögen een scherpe bar van 4,5 % voor het Wagenhoek-project in Den Haag, mét huurder Marks & Spencer. Ook het voormalige C&A-complex aan het Damrak (Nowadays), dat names Bouwinvest door Top Vastgoed wordt herontwikkeld, maakt door de komst van Primark en eerder Zara en natuurlijk C&A een forse waardesprong.